Društvo

JEVRIĆ: Revizija glavnog projekta spajanja opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod

Narednih dana očekuje se revizija glavnog projekta za spajanje Opštine Herceg Novi na glavni regionalni sistem vodosnabdijevanja, potvrdio je Radiju Jadran direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Goran Jevrić.
JEVRIĆ: Revizija glavnog projekta spajanja opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o trasi od oko 4 km, kojom će biti spojena posljednja tačka do sada izgrađenog sistema regionalnog vodovoda na teritoriji Opštine Tivat, dijela gdje se on spaja sa opštinom Herceg Novi.
"Nakon te procedure stiču se uslovi da predamo zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za izdavanje građevinske dozvole, što je posljednji dokument koji treba da dobijemo za raspisivanje tendera za izvođenje radova. Sa tim će obaveze Regionalnog vodovoda za izradu projektne dokumentacije biti okončane", pojasnio je Jevrić
Ono što nakon toga preostaje jeste obezbjeđivanje novčanih sredstava za realizaciju projekta. Vrijednost poduhvata po sadašnjim procjenama trebalo bi da iznosi između 2,5-3 miliona eura, što će se znati tek kada se završi kompletna projektna dokumentacija. Za obezbjeđivanje sredstava postoje tri opcije navodi Jevrić:
"Jedan od izvora može da bude investitor koji je voljan da uplati avans obaveze po osnovu naknade za izgradnju vodovoda, drugi izvor je da Regionalni vodovod uzme kredit, a treći je da Vlada iz svojih sredstava budžetom predvidi novac za realizaciju ovog važnog projekta", pojasnio je on.
Spajanjem na Regionalni vodovod, Herceg Novi će dobijati 200 l vode u sekundi, od kojih je za Lušticu predviđeno 70 l, a nakon završetka projekta, područje od Kamenara do Bijele imaće uredno vodosnabdijevanje tokom cijele godine.
"Ako se u narednom periodu obezbijede novčana sredstva, tender do kraja jula može biti raspisan da bi radovi mogli da počnu na jesen 2015. Za njihov završetak biće potrebno 4-5 mjeseci", pojasnio je Jevrić.
Ukoliko tenderska procedura prođe dobro, ovaj dio opštine Herceg Novi bi u julu naredne godine dobio vodu iz Regionalnog vodovoda.
Cijena vode biće 0,29 centi po litru, ali kako je Jevrić kazao, ukoliko bi Regionalni vodovod radio sa korišćenjem većeg kapaciteta raspoloživosti vodoizvorišta Bolje sestre, cijena bi za korišćenje 80% ovog izvorišta bila 0,10 centi po m3. (Radio Jadran)

 
Portal Analitika