Politika

URA: "Strateški partneri" prave države u državi

Ovih dana je na sceni još jedan u nizu primjera pljačke građana, koji vlast, u već poznatom maniru, sprovodi uz pomoć "strateških partnera". Mještani Budve, vlasnici plovnih objekata u gradskoj luci, bili su zaprepašćeni novim, uvećanim cijenama korišćenja vezova, saopšteno je Portalu Analitika iz Građanskog pokreta URA.
URA: "Strateški partneri" prave države u državi
Portal AnalitikaIzvor

"Cijena korišćenja veza za barku sa kabinom dužine od 6 do 7 metara u proteklih 10 godina je poarasla za više od 130 odsto. Vlasnici sada plaćaju za istu uslugu oko 700 eura, a prije 10 godina cijena je bila 300 eura. Radi se o plovilima skromnih mogućnosti i male tržišne vrijednosti, a ne o poludeplasmanskim čamcima i gliserima za čije vezivanje su cijene višestruko veće", navedeno je u saopštenju.  

Kako ističu u toj partiji, sva ova priča ne bi bila toliko čudna da nije riječ o državnoj imovini kojom gazduje državno preduzeće  Morsko dobro.

"Po već razrađenom scenariju, "strateški partneri" prave države u državi kreirajući sopstvena pravila i cjenovnike,a uz to obećavajući milionske investicije. Po kom zakonu i pravilniku je zakupac Nil Emilfarb mogao pretvoriti gradsku luku u marinu? U evropskim turističkim metropolama ne postoji sličan primjer. Drvene barke i brodići se vezuju ispod zidina drevnih gradova, a marine za jahte su smještene daleko izvan tih zona. U slučaju budvanske luke je obrnuto. Sličan scenario je pripreman u Baru i Tivtu, ali je u tim gradovima, uz veliku borbu i protivljenje građana, sačuvan status gradskih luka, a vlasnici plovila plaćaju višestruko niže zakupe vezova od Budvana. Građanskim protestom i jednočasovnom blokadom luke mogla bi se skrenuti pažnja i Specijalnom tužilaštvu da pročešlja dokumentaciju Morskog dobra, kako bi neko konačno odgovarao za decenijsku pljačku građana", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika