Svijet

EP: Usvojena Rezolucija o Srebrenici

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se oštro osuđuje taj zločin, koji se, u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, označava kao genocid.
EP: Usvojena Rezolucija o Srebrenici
Portal AnalitikaIzvor

Tokom današnje rasprave, predstavnici Evropske komisije i poslanici EP-a kritikovali su ruski veto na predlog britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Evropski komesar za socijalna pitanja Ginter Etinger je u ime EK izrazio žaljenje zbog toga što je Rusija sinoć uložila veto u SBUN.

On je istakao da Komisija snažno podržava predlog rezolucije EP i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da zajedno rade na pomirenju i ostvarivanju evropske perspektive.

“Komisija će pomoći Bosni i Hercegovini i svim državama u regionu da se integrišu u EU i ostvare bolju budućnost za svoju djecu”, kazao je Etinger, prenosi Tanjug.

Oštru osudu ruskog veta izrazilo je tokom polusatne rasprave nekoliko poslanika, uključujući Tanju Fajon i Davora Plenkovića, koji su istakli da je zato važnije da rezolucija EP danas bude usvojena.

Poslanik Ivan Jakovčič, koji je inicijator rezolucije, je istakao da ona nije uperena protiv Srbije i srpskog naroda, već je cilj da se obezbijedi da se takav zločin više ne ponovi.

“U ratu su svi činili zločine, pa i pripadnici mog naroda”, rekao je hrvatski poslanik i dodao da je dobro i važno što će premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima u subotu.

Gotovo svi poslanici su tokom današnje debate govorili o potrebi pomirenja i izgradnji zajedničke budućnosti, ukazujući da je i Evropska unija, nastala na ruševinama Drugog svjetskog rata, primjer da je to moguće.

Jedan od rijetkih disonantnih glasova čuo se od slovačkog poslanika sa krajnje ljevice Miroslava Ransdorfa, koji je za rat u BiH okrivio Sjedinjene Američke Države, a za srebreničku tragediju komandanta bosanskih snaga Nasera Orića.

 

MINA

Portal Analitika