Politika

LP: Podnijeli Prijedlog zakona o dopunama Zakona o lukama

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović i poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, podnijeli su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o lukama. Glavni razlog za donošenje ovog Zakona je, kako su saopštili, postojanje pravne praznine vezane za odredbe koje se odnose na prvenstvenu koncesiju, koju je potrebno pravno urediti i regulisati, a čime se svakako obezbjeđuje i zaštita javnog interesa.
LP: Podnijeli Prijedlog zakona o dopunama Zakona o lukama
Portal AnalitikaIzvor

- Privredno društvo koje posluje u luci proglašenoj za luku od nacionalnog značaja- Trgovačkoj luci Kotor je AD Luka Kotor. U vlasničkoj strukturi AD Luke Kotor 56,97% akcija čini Opština Kotor i 22% državni fondovi (Fond PIO i ZZZCG). AD Luka Kotor je najznačajniji privredni subjekat u Kotoru, kao i privredni subjekat od izuzetnog značaja za Crnu Goru jer je luka Kotor jedina luka prepoznata kao kruz destinacija, koja prihvati preko 350 000 putnika, sa tendencijom rasta. Obzirom na organizovane izlete, veliki broj putnika posjećuje i okolne gradove Tivat, Budvu, Cetinje. Luka Kotor je usko povezana sa jezgrom grada Kotora koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine od 1979.godine - navodi se u saopštenju.

AD Luka Kotor je, kako se ističe, imala ugovor zaključen sa Javnim preduzećem za upravljanje Morskim dobrom koji je važio do dana 17.05.2015. godine.

- Postojeća zakonska regulativa ne poznaje model kojim se AD Luci Kotor može dodijeliti koncesija, posebno imajući u vidu da je AD Luka Kotor odbijala da sa regulatorom- Lučkom upravom uspostavi pravni odnos, shodno Zakonu o lukama. Na sjednici održanoj dana 14.05.2015.godine Zaključcima broj 08-1098, Vlada je usvojila informaciju o statusu AD Luke Kotor, i istoj uputila na privremeno korišćenje dio Morskog dobra u Kotoru (operativnu obalu i vodeni prostor) na period od 120 dana počev od 18.05.2015.godine, odnosno do završetka postupka za dodjelu koncesije - navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu značaj AD Luke Kotor za Opštinu i grad Kotor, kao i za Državu, te tačku 3 navedenih zaključaka Vlade kojim se AD Luci Kotor privremeno ustupa na privredno korišćenje područje iz tačke 1 Zaključaka, a kako bi se obezbijedio kontinuitet i regulisan pravni status AD Luke Kotor i privrednog korišćenja luke, poslanici Liberalne partije i SDP smatraju da je predloženi zakon potrebno donijeti po skraćenom postupku.

 

Portal Analitika