Društvo

Smanjeno učešće klijenata u cijeni tretmana: Plaćaće 230 eura

Upravni odbor Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, na sjednici održanoj 03. 07. 2015. godine, donio je Odluku o utvrđivanju cijene usluga rezidencijalnog tretmana klijenata u ovoj Ustanovi.
Smanjeno učešće klijenata u cijeni tretmana: Plaćaće 230 eura
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Upravni odbor je ovom odlukom potvrdio dosadašnju cijenu usluga rezidencijalnog tretmana klijenata, koja na mjesečnom nivou iznosi 1000 eura za crnogorske državljane i 1500 eura za strane državljane, ali i odlučio da participacija crnogorskih državljana u ukupnoj cijeni sada iznosi 230 eura, umjesto dosadašnjih 333 eura.

Dakle, učešće porodica klijenata u toku rezidencijalne faze tretmana je svedeno na manje od  1/4 od ukupne cijene, dok je nerezidencijalni tretman i dalje besplatan.

Potrebno je istaći da su u cijenu rezidencijalnog tretmana u ustanovi uračunati troškovi smještaja, ishrane, rehabilitacije, zdrstvene njege,  psihološke podrške, resocijalizacije, kao i materijalni troškovi, amortizacija, tekuće i investiciono održavanje, nematerijalni i ostali troškovi.

Ova Odluka će se primjenjivati od 1. jula 2015. godine, a inspirisana je namjerom da se daljim smanjenjem participacije porodica klijenata u ukupnoj cijeni tretmana omogući većem broju zavisnika, naročito iz porodica sa manjim materijalnim mogućnostima, da tretiraju svoju bolest u ovoj ustanovi, čiji su rezultati kroz sedmogodišnji rad već potvrđeni u praksi.

Ovom prilikom posebno ističemo podršku osnivača ustanove - Glavnog grada Podgorica, koji, prepoznajući značaj institucionalne borbe u oblasti bolesti zavisnosti, bolesti koja ne pogađa samo pojedince već i njihove kompletne porodice i koju sa pravom nazivaju kugom dvadesetprvog vijeka, na godišnjem nivou izdvaja više od pola miliona eura za kvalitetno funkcionisanje ove institucije, kao i senzibilitet i učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje od nedavno  takođe finansijski participira u radu ove ustanove.

Ovakav vid dalje institucionalne podrške Glavnog grada i državnih organa, u konačnom, treba da pomogne onim zavisnicima koji imaju autentičnu motivaciju, a koji zbog otežanih materijalnih uslova nijesu bili u mogućnosti da otpočnu tretman u ovoj ustanovi, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika