Svijet

Atinska berza neće raditi do 13. jula

Berza u Atini biće otvorena najranije 13. jula, saopštila je danas grčka Komisija za tržišta kapitala, prenose agencije.
Atinska berza neće raditi do 13. jula
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Takva odluka se poklapa sa zatvaranjem banaka, koje će, kako su ranije najavili grčki zvaničnici, ostati zatvorene do istog datuma, uz zadržavanje limita od 60 eura, koliko građani mogu dnevno da podignu na bankomatima.

Penzioneri i nezaposleni moći će da iz banke povuku dodatnih 120 eura, a taj izuzetak važi i za građane sa inostranim penzijama.

Zbog masovnog podizanja gotovine, banke u Grčkoj su zatvorene 29. juna, pošto je vlada uvela kontrolu kapitala želeći da spriječi kolaps bankarskog sistema.

Premijer Aleksis Cipras danas će, kako je najavio, u Briselu iznijeti konkretan prijedlog reformi, koji podrazumijeva i restrukturu grčkog duga. On je juče poslanicima Evropskog parlamenta rekao da želi "održiv sporazum" i da je rezultat referenduma, na kome su Grci rekli "ne" strogim mjerama štednje u javnom sektoru, mandat za pravedniji sporazum, a ne za raskid veza s Evropom.

Portal Analitika