Turizam

RATKOVIĆ: Pozitivni efekti ulaska u NATO ako budemo znali da se uklopimo

Ulazak u NATO trebalo bi da donese benefite i u turizmu, kaže za Antenu M dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković.
RATKOVIĆ: Pozitivni efekti ulaska u NATO ako budemo znali da se uklopimo
Portal AnalitikaIzvor

- U NATO-u su najjače emitivne zemlje - Njemačka, SAD, Francuska, Velika Britanija, skandinavske zemlje. Dakle, s NATO-om ulazimo u društvo najjačih zemalja, čiji gosti drže turizam Mediterana. U sadašnjoj situaciji orjentisani smo na region i na istočno tržište i tu imamo lošu ekonomsku poziciju. Sezona je kratka, a hoteli punom zauzetošću rade do 90 dana.

Ratković dodaje da na postojećim tržištima ostvarujemo gubitke, te da nam je turizam neodrživ.

- Investicija ima veoma malo, a to što ima, sa malim izuzecima, one su uglavnom u stanove, što uništava naše turističke resurse. Nadamo se da će se ulaskom u NATO to promijeniti. Proširićemo tržište, bićemo u društvu zemalja sa razvijenim standardima, sa drugačijim poslovnim modelima. Vjerovatno će se ići više na javno-privatna partnerstva, gdje mora biti uključeno i domaće stanovništvo. Investitori sa zapadnog tržišta slijediće standarde koje primjenjuju u sopstvenim zemljama - održivi razvoj, energetska efikasnost - neće uništavati prirodu. Dakle, ako budemo znali da se uklopimo, možemo da očekujemo pozitivne efekete od članstva - objasnio je Ratković za podgorički radio.

Izvor: Antena M

Portal Analitika