Društvo

KEKOVIĆ: Barem 40.000 zaposlenih pod pritiskom blanko sporazuma o raskidu ugovora

Znatan broj zaposlenih radi pod pritiskom blanko sporazuma o raskidu ugovora o radu, koje su morali da potpišu kako bi eventualno dobili ugovore o radu na neodre¬đeno vrijeme koje su poslodavci bili dužni da zaključe sa njima na osnovu izmjena Zakona o radu, kaže za Pobjedu generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđ¬a Keković.
KEKOVIĆ: Barem 40.000 zaposlenih pod pritiskom blanko sporazuma o raskidu ugovora
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, u takav ugovor poslodavac može kad poželi unijeti datum obraćanja za raskid.

- Naše kolege, koje su u takvom statusu i koje znaju da poslodavac raspolaže mogućnošću raskida radnog odnosa u svakom trenutku, nemaju niti dostojanstvene uslove za rad, niti mogu da se obrate za zaštitu svojih prava, niti da se sindikalno organizuju – rekao je Keković.

Generalni sekretar USSCG dodaoje da su "blanko otkazima" najviše pogođeni radnici u trgovinama.

- Oko 40.000 radnika, koji rade u sektoru trgovine, skoro da i nijesu sindikalno organizovani. Upravo zbog te činjenice da nemaju nikakvu potporu i zaštitu, pravne savjete, oni su podvrgnuti jednoj takvoj anomaliji i ogroman strah postoji među njima da se obrate sindikatu - rekao je Keković, pojašnjavajuci da su spremni za nove anonimne prijave.

On je ponovio da se poslodavci prema radnicima koji su poptisali takve sporazume "maltene ponašaju kao prema najamnoj radnoj snagi, a ne kao ljudima koje uvažavaju i koji im donose profit".

Keković je podsjetio da je USSCG nedavno pokrenula kampanju protiv potpisivanja blanko sporazuma o raskidu ugovora o radu. U toj asocijaciji očekuju da će im se u akciji pridružiti tužilaštvo i inspekcija rada i da će poslodavci koji budu tjerali radnike da potpisuju takve ugovore biti oštro sankcionisani.

Portal Analitika