Zanimljivosti

VIDEO: "Goodyear" sprema revolucionarne gume od riže

Vozačima će uskoro biti dostupne gume koje omogućavaju veća ekonomičnost goriva i ekološki su prihvatljivije, prenosi T portal.
VIDEO: "Goodyear" sprema revolucionarne gume od riže
Portal AnalitikaIzvor

Ove godine počeće se s proizvodnjom prvih guma za lična vozila sa silikom dobijenom iz pepela ljuspica riže. Kompanija "Goodyear" je potpisala ugovor s kineskom kompanijom "Yihai Food and Oil Industry" koja će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike. Spomenute gume proizvodiće se u kineskoj fabrici u Pulandijanu, te će na tamošnjem tržištu započeti i prodaja.

Na osnovu dvogodišnjih ispitivanja u Centru za inovacije u Akronu, istraživači "Goodyear"-a utvrdili su da se pepeo koji nastaje nakon spaljivanja ljuspica riže u proizvodnji električne energije može upotrijebiti kao učinkovit i ekološki prihvatljiv izvor silike za gume. Silika je u gumarskoj industriji izuzetno cijenjena, jer poboljšava vozne karakteristike gume. Pri dodavanju silike u gumenu mješavinu gaznog sloja, povećava se čvrstoća gume i smanjuje njen otpor kotrljanja, čime se omogućuje veća iskorištenost goriva i bolje prijanjanje na mokroj površini.

- Održiv razvoj je osnovao inovacijskih napora "Goodyear"-a. Nova silika donosi prednosti za životno okruženje na više načina: smanjuje količinu otpada za odvoz na odlagališta, za proizvodnju joj je potrebno manje energije, a uz to doprinosi većoj učinkovitosti gume u pogledu korištenja goriva - izjavio je glavni direktor kompanije "Goodyear Dunlop Sava Tires" iz Slovenije, Matej Zavrl.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr

Portal Analitika