Društvo

Senat UCG pozitivno ocijenio opravdanost Filološkog fakulteta

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) dao je pozitivno mišljenje na Elaborat o opravdanosti organizacione transformacije Filozofskog fakulteta, Instituta za strane jezike i studijskog programa za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku. Prema elaboratu, studijski programi za jezik i književnost, koji trenutno funkcionišu u okviru Filozofskog fakulteta, kao i studije prevodilaštva na Institutu za strane jezike, bili bi objedinjeni u posebnu jedinicu – Filološki fakultet, saopšteno je iz PR službe Rektorata UCG.
Senat UCG pozitivno ocijenio opravdanost Filološkog fakulteta
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, ostale društvene i humanističke nauke, uz samostalni studijski program za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku, izučavale bi se na Filozofskom fakultetu.

„Pripajanje samostalnog studijskog programa univerzitetskoj jedinici obaveza je koju UCG mora izvršiti na osnovu novog Zakona o visokom obrazovanju, jer Zakon ne predviđa postojanje samostalnih studijskih programa. Tako bi transformisani Filozofski fakultet činilo devet studijskih programa: sociologija, filozofija, istorija, geografija, pedagogija, obrazovanje učitelja, predškolsko vaspitanje, psihologija i  obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

Novoosnovani Filološki fakultet bio bi sastavljen od osam studijskih programa: crnogorski jezik i književnost; srpski jezik i književnost; engleski jezik i književnost;  ruski jezik i književnost; italijanski jezik i književnost; francuski jezik i književnost; njemački jezik i književnost i prevodilaštvo“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Članovi Senata jednoglasno su podržali ideju da se Filozofski fakultet, na kojem se trenutno realizuje petnaest studijskih programa, razdvoji  na Filozofski i Filološki. Time bi se objedinile srodne naučne discipline, poboljšao kvalitet i efikasnost upravljanja institucijom, kreirao sopstveni kadar i povećao kvalitet nastavnog procesa i naučno - istraživačkog rada. Filozofski i Filološki fakultet bili bi smješteni u Nikšiću, a oba fakulteta nastavila bi da funkcionišu u prostornim kapacitetima koje i sada koriste.

Vijeće Filozofskog fakulteta je 2012. godine uputilo Senatu inicijativu za objedinjavanje sedam studijskih programa za jezik i književnost u posebnu organizacionu jedinicu UCG, odnosno Filološki fakultet.

Senat je na današnjoj sjednici, sa jednim glasom protiv, dao pozitivno mišljenje i na Elaborat o opravdanosti integracije Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta primijenjene fizioterapije Univerziteta Crne Gore u jednu jedinicu - Medicinski fakultet. Tako bi studijski programi Farmacija i Primijenjena fizioterapija nastavili rad u okviru Medicinskog fakulteta. Na sva tri fakulteta izučavaju se srodne naučne discipline, a njihovim objedinjavanjem u jedinstveni, Medicinski fakultet, dodatno će se ojačati kadrovska i adminstrativna podrška nastavi i naučnom radu.

„Oba elaborata prosljeđuju se na dalju proceduru Upravnom odboru, a potom i Vladi, kao osnivaču Univerziteta. Pravci transformacije na Univerzitetu definisani su u programskom dokumentu ,,Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju Univerziteta Crne Gore“, koji je rukovodstvo Univerziteta donijelo u aprilu“, zaključak je saopštenja.

 

Portal Analitika