Abiznis

Ko je dužan da plaća boravišnu taksu?

Zbog nedoumica i različitih tumačenja, ko plaća boravišnu taksu u Crnoj Gori, a u skladu i sa pitanjima građana, koji nisu izdavaoci smještaja, na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma( www.mrt.gov.me) objavljeno je saopštenje vezano za boravišnu taksu i sve nejasnoće oko toga.
Ko je dužan da plaća boravišnu taksu?
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, kako su i pored toga, prisutna različita tumačenja pa se stvara pogrešna slika, odgovor i pojašnjenje od Ministarstva održivog razvoja i turizma potražili smo zbog tumačenja da "boravišnu taksu plaćaju svi gosti, i oni koji borave u hotelu ili registrovanim smještajnim kapacitetima i tu uslugu plaćaju, kao i oni koji smještaj ne plaćaju. Jedina razlika, po tim tumačenjima, je što gost, ako ne boravi u registrovanom smještaju, sam prijavljuje svoj boravak i plaća taksu, a za gosta koji je u hotelu ili privatnim apartmanima, boravišnu reguliše izdavalac smještaja.
"Gosti koji borave u smještajnim objektima koji nisu registrovani za izdavanje, odnosno nisu u hotelu ili drugim turističkim objektima, ne podliježu plaćanju boravišne takse, shodno Zakonu o boravičnoj taksi", stoji u odgovoru koji je iz Direktorata za turistički razvoj i standarde-Odsjek za standarde i propise-Minisatsrtva održivog razvoja i turizma, stigao redakciji Radio Tivta.
S obzirom na primjenu elektronske prijave boravka, izdavaoci smještaja prijavu mogu da obave preko Interneta. Prijava je moguća korišćenjem web-servisa koji se odnosi na one koji već imaju softver za registraciju. Za one koji nemaju softver, elektronska prijava moguća je preko web-aplikacije, koju mogu kupiti u pošti i košta 30 eura. Oni koji nisu u mogućnosti i ne posjeduju računarsku opremu treba da to obave u Turističkoj organizaciji. (Radio Tivat)

Portal Analitika