Politika

SNP: Glasaćemo za pad Vlade ukoliko se pokrene to pitanje

Socijalistička narodna partija podržaće u Skupštini inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ukoliko to pitanje bude pokrenuto u parlamentu. To je juče za „Dan“ saopšteno iz SNP-a, povodom sve češćeg pominjanja u javnosti mogućnosti da epilog krize u funkcionisanju izvršne vlasti bude izglasavanje nepovjerenja Vladi Mila Đukanovića u Skupštini.
SNP: Glasaćemo za pad Vlade ukoliko se pokrene to pitanje
Portal AnalitikaIzvor

 Ukoliko bude podnijeta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, bez obzira od koga, SNP će glasati za poručeno je iz Medijskog centra SNP-a, partije na čijem čelu je Srđan Milić.

Pokretanje pitanja izglasavanja nepovjerenja Vladi zavisiće od raspleta statusa dvojice članova Đukanovićevog kabineta, Vujice Lazovića i Ivana Brajovića.

Njih dvojica nedavno su, nezadovoljni politikom partijskog rukovodstva, napustili SDP ali su zadržali pozicije u Vladi. Iz SDP-a su im poručili da očekuju da vrate mandate partiji.

Najavljeno je da će stranački organi SDP-a odlučiti o tome da li žele da ih u izvršnoj vlasti predstavljaju ljudi koji nijesu članovi partije. To u praksi znači da se može očekivati zahtjev SDP-a, odnosno njenog predsjednika Ranka Krivokapića premijeru da zamijeni pomenuta dva člana svog kabineta.

Prema procjenama analitičara, ukoliko bi Đukanović odbio takav zahtjev i stao u zaštitu dojučerašnjih socijaldemokrata, to bi otvorilo prostor za pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Uz 36 predstavnika opozicionih partija i šest poslanika SDP-a, postojala bi većina dovoljna za pad Đukanovićeve vlade u parlamentu.

Komentarišući aktuelnu situaciju vezano za mogućnost pada izvršne vlasti, direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević istakla je da opozicija mora biti jedinstvena u stavu da , ako se pokrene pitanje povjerenja Vladi, svi opozicioni poslanici glasaju za takvu inicijativu.

Portal Analitika