Svijet

Upoznajte Elizabet Holms, najmlađu milijarderku na svijetu

Ime Elizabet Holms možda vam ne znači ništa, ali radi se o najmlađoj milijarderki na svijetu.
Upoznajte Elizabet Holms, najmlađu milijarderku na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Zbog njene neobične poslovne strategije nije se često pojavljivala u medijima. Naime, dok mnogi vlasnici start-upova samo čekaju da dospiju u medije, Elizabet je bila izuzetno tajnovita oko svoje revolucionarne tehnologije testiranja krvi.

Business Insider smjestio je na prvo mjesto liste najistaknutijih ljudi Silicijumske doline, a njena kompanija Theranos mogla bi zauvijek promijeniti svijet medicine.

1. Bila je 110. na Forbsovoj listi 2014., a samo godinu dana kasnije, našla se na prvom mjestu najbogatijih žena Amerike s imovinom čija se vrijednost procjenjuje na 4,7 milijardi dolara.

2. Rođena je 1984., a to je, s obzirom na njena druga postignuća, još jedan podatak koji bi mnoge mogao iznenaditi.

3. Kad je imala samo devet godina ocu je napisala pismo u kojem je stajalo: "Ono što želim od života je otkriti nešto novo, nešto što je ljudski rod smatrao nemogućim".

4. Još u srednjoj školi, Elizabet je savladala mandarinski i počela trgovati sa kineskim univerzitetima.

5. Tokom studija hemije na Stanfordu registrovan je prvi patent na njeno ime. Nakon toga je odustala od studiranja.

6. Putovala je u Singapur gdje je ljeto provela u laboratorijima radeći na revolucionarnom istraživanju SARS-a.

7. Tokom prvih 11 godina, bila je pretjerano tajnovita i malo je ko znao za Theranos. No, prošle godine pojavila se na naslovnici časopisa Fortune i otad njezina popularnost raste.

8. Ime Theranos kombinacija je riječi "terapija" i "dijagnoza"

9. Od osnivanja 2003., Theranos je izumio krvne testove uz pomoć kojih vrlo brzo i efikasno možete otkriti desetak bolesti i stanja, od visokog holesterola do raka, a dovoljna je samo jedna kap krvi.

10. Inspiracija za ovaj test podstaknuta je njenim strahom od igala. Njena majka i baka znale su se onesvijestiti kada bi samo vidjele iglu.

(index.hr)

Portal Analitika