Abiznis

Statis većinski vlasnik hotela "Maestral"

Podgorička kompanija "Monte Rok", koju je osnovao biznismen Petros Statis, od juče je vlasnik 75,01 odsto akcija firme Hit Montenegro, u okviru koje posluje hotel "Maestral" u Pržnu. Statis je poznat kao investitor i menadžer nekih od najluksuznijih resorta svjetskog lanca Aman, među kojima i Aman Sveti Stefan i Aman Grand Kanal Venis.
Statis većinski vlasnik hotela "Maestral"
Portal AnalitikaIzvor

- Maestral će zadržati ime, a određivanje ukupne cijene transakcije će zavisiti od rezultata poslovanja kompanije Hit Montenegro zaključno sa 31. avgustom ove odine. Kompanija Hit planira dalju poslovnu saradnju sa kupcem – navodi se u saopštenju.

Kupovinu udjela u Hitu Montenegro matična kompanija Hit iz Nove Gorice ponudila je na tržištu, u skladu sa programom finansijskog i poslovnog restrukturiranja, uzimajući u obzir smjernice strateško-razvojnih planova. Prodajni proces se, po planiranim fazama, odvijao u saradnji sa društvom Alta Skupina iz Ljubljane, kao finansijskim savjetnikom. Pregovore je pratilo predavanje obavezujućih ponuda, sprovođenje pažljivog pregleda, posjeta lokaciji i učešće na menadžement prezentaciji. Nakon dva odvojena, a povezana kupoprodajna ugovora, Monte Rok će preuzeti Maestral uz ispunjavanje svih uslova za završetak prodajnog postupka.

Statis je zahvalio svim učesnicima ovog procesa, za koje je ocijenio da su pokazali profesionalizam i predanost u cilju zaključenja sporazuma od obostranog interesa.

 – Pošto smo već komšije, imajući u vidu da je naš Aman Sveti Stefan u neposrednoj blizini Maestrala, cijenimo ovu priliku, poznajući potencijal ovog područja. Cilj je investiranje u postojeće kapacitete, kao i jačanje i širenje reputacije koju ovaj rezort već posjeduje – rekao je Statis  i istakao da, ulazeći u novi izazov, vjeruje u posvećenost zaposlenih, za koje smatra da su bitan faktor uspjeha kompanije.

-Sa hiljadu zaposlenih u kompanijama naše grupe, čiji broj stalno raste, a imajući u vidu i da će uslijediti gradnja novog hotela Kraljičina plaža, dokazali smo da je naše poslovno načelo podržavanje dugotrajnih poslovnih veza kroz dugoročne investicione projekte – kazao je Statis i istakao da je “Crna Gora mjesto velikog ličnog i poslovnog značaja”, te se “unaprijed radujemo doprinosu i podršci potencijalima ove zemlje koja obećava”.

07statispicigaPredsjednik uprave Hita Dimitrij Piciga naglasio je da se prodaja Maestrala ostvaruje u pravom trenutku, prvenstveno uz odgovarajući interes kupca.

-Maestral nismo namjeravali da prodamo po svaku cijenu, što smo na početku prodajnog procesa i najavili. Napore sada usmjeravamo na obezbjeđivanje dobrog poslovanja zavisnog društva Hit Montenegro u ljetnim mjesecima. I u budućnosti ćemo, u okviru poslovnih veza s novim vlasnikom, razvijati princip povezivanja destinacija i kruženja gostiju, a istovremeno ostaje otvorena i mogućnost da Hit upravlja kazinom u Maestralu – rekao je Piciga.

U Hitu Montenegro smatraju da će prodaja Maestrala doprinjeti poboljšanju strukture kapitala i likvidnosti društva, uticati na smanjenje zaduženosti i omogućiti nove investicije sa većim udjelom sopstvenih sredstava.

-Maestral ostaje jedna od najuspješnijih slovenačkih privrednih priča u Crnoj Gori. Dostupnost svježeg kapitala će Maestralu omogućiti dalji razvoj i modernizovanje u skladu sa tržišnim trendovima, a kompanija Hit će se, u okviru poslovnih veza, zalagati da doprinese obezbjeđivanju svelobuhvatnosti I kvaliteta turističko zabanvnih usluga Maestrala – zaključio je Piciga.

Portal Analitika