Kultura

PURGATORIJE: "Život Molijera" u takmičarskoj selekciji

Makedonski narodni teatar iz Skoplja izvešće večeras "Život Molijera" na Ljetnjoj pozornici u Tivtu od 21.30 časova, u okviru takmičarskog segmenta Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije".
PURGATORIJE: "Život Molijera" u takmičarskoj selekciji
Portal AnalitikaIzvor

Dramu po tekstu Mihaila Afanasijeviča Bulgakova režirao je Aleksandar Popovski, a uloge tumače Nikola Ristanovski, Saša Dimitrovska, Emil Ruben, Dragana Kostadinovska, Olivera Mitrovski, Marija Novak, Nikolina Kujača, Nina Dean Gačik, Igor Angelov, Deniz Abdula i Nikola Aceski.

- Radnja ovog komada zasnovana je na životu najvećeg majstora francuske komedije, glumca i reditelja Žana Batista Poklena poznatijeg kao Molijer, u vrijeme kada je bio direktor pozorišta "Palais-Royal" u Parizu. U predstavi se koriste i djelovi iz Molijerovih komada "Tartif" i "Don Žuan", a istražuje odnose i sukobe između aktera - njihova umjetnička sloboda i način života - i uticajnih ljudi. Predstava Aleksandra Popovskog posveta je pozorištu, dvojici velikih umjetnika Molijeru i Bulgakovu, i velika rasparava o odnosu umjetnika i vlasti - stoji u najavi ove predstavtave.

Portal Analitika