TV / Film

Prva klapa sitkoma "Dojč caffe": Za još mnogo komičnih sezona

Serija "Dojč caffe", prvi crnogorski sitkom i, nakon "Oriđinala", prva humoristička serija Televizije Crne Gore, koja nastaje u koprodukciji sa kućom "Natenane Production", sinoć je obilježila početak snimanja.
Prva klapa sitkoma "Dojč caffe": Za još mnogo komičnih sezona
Portal AnalitikaIzvor

U podgoričkom restoranu "Elit" u Atlas Capital centru, ekipu serije predvodio je autor, producent i glumac Dušan Kovačević, koji je svoje brojne goste - kako novinarske ekipe, tako i poznate Podgoričane iz različitih sfera javnog i društvenog života - upoznao sa glavnim likovima i produkcijom. Tako su svi pozvani mogli da prisustvuju snimanju nekoliko scena "Dojč cafe" i da "zavire" u dešavanja na setu serije koja će krajem godine imati premijeru na crnogorskom Javnom servisu.

- Skoro sve je isto kao što smo najavili na početku rada na ovoj seriji. Neki glumci su se promijenili, a neki od najavljenih gostiju, pojaviće se u epizodama druge sezone. U novoj podjeli imaćemo, recimo, Emira Hadžihafizbegovića, a Andrija Milošević je sada "uskočio" umjesto Sergeja Trifunovića, kojeg ćemo vidjeti u kasnijim epizodama. Naravno, tu su odavno planirani Marko Kuzmanović, Marko Janketić i Marko Baćović. Nekakve male promjene pretrpi i scenario svakog dana, jer nam na snimanju uvijek sinu nove ideje, nove smiješne situacije, pa mi je drago kad vidim da se ljudi iza kamera tome smiju – ispričao je Kovačević za Portal Analitika.

Kako su mnogi već mogli vidjeti na društvenim mrežama, Kovačević i ekipa snimanje su počeli još sredinom prošle sedmice.

- Nije lako sada raditi - biti smiješan na 40 stepeni - pogotovo kad se snima u studiju od jutra do mraka. Ali dobra atmosfera u koju smo se uvijerili očigledno funkcioniše - s osmijehom priča sagovornik Portala Analitika.

On inače tumači jednog od tri centralna lika "Dojč caffe"-a - Simon Separe je popularna faca koji je odlučio da, zbog djevojke u koju je ludo zaljubljen, otvori kafić. U tome mu pomažu drugovi: Dačo Rukola kojeg igra Zoran Vujović - tatin sin, vegan, čovjek koji vidi svoju misiju u spašavanju rijetkih biljaka i životinja za koje niko nikada nije čuo, i Mišo Obradović kao Miha The Man - alternativni hipster koji prati najneobičnije muzičke pravce.

U glumačkoj ekipi potvrđeni su još Ljubica Barać Vujović, Marinko Madžalj, Ana Vujošević, Julija Milačić, Jelena rakočević Nenezić, Marko Janketić, Marko Baćović i brojni gostujući glumci, koje ćemo vidjeti u prvoj setzoni "Dojč". Direktor fotografije je Dimitrije Joković Džima, Izvršni producent Ivan Đurović, za muziku su odgovorni Edo Abdović, Šule Jovović, Ivan Marović i Stefan Pavićević, kostimografkinja je Milena Đurđić

Uz Aleksandra Radunovića Popaja i Vaska Raičevića, za scenario je najvećim dijelom zadužan Stefan Bošković. Nakon predstava na alternativnoj i nezavisnoj sceni, romana, kratkih priča, kao i scenarija i režije otvaranja ovogodišnjeg KotorArta, Bošković praktično svakodnevno prati rad na sitkomu, iako je scenario završio još na proljeće.

- "Dojč caffe" nije toliko originalna tema, jer je priča o tri druga koji žele da izađu iz sijenke gradske animnosti. Ali, mi smo se potrudili da ova naša priča bude različita u odnosu na druge, slične priče. Ovo jeste sitkom, ali smo izašli iz lokalnih okvira, jer mislim da je naš humor još nije prepoznat. Zato smo ubacili neke univerzalne situacije i likove - kazao je Bošković.

Na rediteljskoj poziciji u prvoj sezoni sitkoma "Dojč caffe" je poznati beogradski reditelj Milorad Milinković, koji potpisuje, pored ostalog, filmove "Mrtav ladan" i "Čitulja za Eskobara", a širem auditorijumu poznat je i kao reditelj televizijske serije "Crni Gruja". On se rado prihvatio režije prvog crnogorskog sitkoma, i s ponosom ističe da je riječ o seriji koja nastavlja tragom "Đekne" i "Oriđinala" snimanih krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Rođeni Beograđanin, pak, ističe da je "Dojč caffe" zaista specifična priča o Podgoričanima, jer su "morali da mu prevedu i objasne kakva je to kafa".

- Ipak, humor je univerzalna stvar. Kad je nešto smiješno, onda je - stvarno smiješno i Crnogorcima, i Srbima, i Bosancima, i Hrvatima. Ova serija se bavi baš lokalnim stvarima, ali kao sve kvalitetne stvari, trebalo bi da humorom da prevaziđe lokalno. A to lokalno treba da bude samo zabavnije publici u regionu, jer oni tako treba da prepoznaju Crnogorce - kazao je on.

Iako je "Dojč caffe" zamišljen kao serijal od više sezona, Milinković objašnjava da će se više detalja o tome znati kad se prikažu prve epizode.

- Niko ne može da zna što će proći kod publike, a šta ne. Sjetite se "Mućki"; one nikada ne bi prošle da nije bilo štrajka radnika BBC-ja, kada su, nakon neuspjelih pokušaja, ponovo prikazali prvih pilot-epizoda... Zato se nadam da će sve ovo dobro proći i da ćemo imati i drugu, i treću... petu i desetu sezonu – zaključio je Milinković za Portal Analitika.

K.J.

Portal Analitika