Kultura

Okrugli sto u Kotoru: Pozorište neophodno za razvoj sistema vrijednosti mladih generacija

Nacionalno pozorište za djecu i mlade u Kotoru, čije su osnivanje na otvaranju festivala najavili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević, trebalo bi da preuzme ulogu sjedišta radne grupe za koordinaciju saradnje resora kulture i prosvjete, i iniciranje različitih programa i akcija na tom planu, stav je učesnika okruglog stola "Uloga pozorišta za djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija" koji je juče održan u okviru XXIII KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu.
Okrugli sto u Kotoru: Pozorište neophodno za razvoj sistema vrijednosti mladih generacija
Portal AnalitikaIzvor

Na okruglom stolu, koji je koncipiran kao radni sastanak, učestvovali su Petar Pejaković (Kotorski festival pozorišta za djecu), Ivana Mrvaljević (Gradsko pozorište Podgorica), Maja Mrđenović (ASSITEJ Crna Gora), Katarina Krek (NVO Teatar mladih), Davor Dragojević (Međunarodni festival lutkarstva Podgorica), Dejan Đonović (Gradsko pozorište Podgorica), Mirko Radonjić (pozorišni reditelj) i Gorčin Stojanović (Jugoslovensko dramsko pozorište).

Kako se navodi u saopštenju sa ovog susreta, s obzirom na to da je fokus ovogodišnjeg festivala crnogorsko pozorište za djecu i mlade, vrjednovanju njegovih dostignuća i razmatranju mogućnosti daljeg razvoja, osnovni cilj okruglog stola bio je iniciranje praktičnih koraka koji vode ka sistemskom uređenju izuzetno bitnog međuresornog područja u kojem se preklapaju kulturna i obrazovna politika, a u kojem je situirano i pozorište namijenjeno mladim generacijama.

0707kotorart- Akteri razgovora usaglasili su se da, uprkos svom trenutno marginalizovanom položaju u Crnoj Gori, pozorište za djecu i mlade ima ogromne potencijale kao važan umjetnički, ali i društveni projekat, kojim je moguće direktno uticati na razvoj sistema vrijednosti mladih generacija. Ovo potencijale moguće je aktivirati jedino kroz uspostavljanje neophodnih kanala direktne komunikacije između aktera pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori, i Ministarstava kulture i prosvjete, o aktuelnim temama i problemima, kao i načinima za njihovo prevazilaženje. Na sastanku je bilo riječi o uspješnim modelima iz Evrope i regiona koji se tiču međuresorne saradnje kulture i prosvjete, kada su kultura i kulturna politika za djecu i mlade u pitanju, a koji mogu i treba da se prenesu i u Crnu Goru. Predstavljen je projekat "Ruksak (pun) kulture" koji je od 2013. godine dio kulturne politike hrvatske Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, koji zajednički sprovode ministarstva kulture i nauke, obrazovanja i sporta, na nacionalnom i lokalnom nivou - stoji u saopštenju.

Učesnici okruglog stola usaglasili su se da je u Crnoj Gori neophodno izvršiti reviziju odnosa pozorišta za djecu i mlade i obrazovnog sistema, odnosno redefinisati ulogu pozorišta u procesu odgoja i obrazovanja. Potrebno je učiniti inicijalne korake ka institucionalnim oblicima saradnje područja kulture i obrazovanja, te ka zakonskim i strateškim rješenjima za uređenje ovog izuzetno bitnog međuresornog područja. Naročito je istaknuta neophodnost da se pitanja kulturne politike za djecu i omladinu postave kao prioritet u Nacionalnom programu razvoja kulture za naredni period (od 2016. godine), kao i u narednim strateškim dokumentima Ministarstva prosvjete.

- Pozivu da učestvuju na okruglom stolu nisu bili u mogućnosti da se odazovu ministar kulture Pavle Goranović i ministar prosvjete Predrag Bošković, pa je dogovoreno da se konkretnim prijedlozima i projektima nastave da skreću pažnju donosiocima odluka i najširoj javnosti o značaju kulture i pozorišta za djecu i mlade - zaključci su jučerašnjeg okruglog stola.

Portal Analitika