Politika

MEDOJEVIĆ: Ne zna se još tačan datum protesta

Demokratski front još nije odredio datum početka protesta, koji bi trebalo da dovedu do formiranja tehničke vlade i jedino što je za sada izvjesno je da će oni biti održani krajem septembra ili početkom oktobra, rekao je Pobjedi funkcioner tog političkog saveza Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Ne zna se još tačan datum protesta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je demantovao medijska saznanja da će protesti početi 27. septembra koncertom benda ,,Van Gog“ u Podgorici.

- Nikakvog ,,Van Goga“ u Podgorici neće biti. Tačno je da ćemo 13. jula u Beranama imati zajedničku sjednicu glavnih odbora svih članova Demokratskog fronta. I tada će biti održan koncert ,,Van Goga“ - rekao je Medojević.

Naveo je da se pripreme na organizaciji protesta privode kraju, ali da tačan datum njihovog održavanja nije preciziran.

Medojević je Pobjedi rekao kako, bez obzira na neslavnu sudbinu svih prethodnih protesta u Crnoj Gori, vjeruje u uspjeh ovog koji organizuje DF.

- Socio-ekonomska situacija u državi je trenutno takva da je nezadovoljstvo naroda ogromno. To pokazuju i ankete koje mi radimo već mjesecima. Razgovor sa aktivistima potvrđuje našu procjenu da se Crnom Gorom širi ozbiljan osjećaj nepravde i nezadovoljstva. Nezaposlenost je ogromna, siromaštvo takođe, institucije ne funkcionišu. Dakle, jednostavno ne postoje nikakvi elementi pravne države, niti narod više vidi perspektivu u ostanku u Crnoj Gori. To potvrđuju i masovne migracije iz Crne Gore - kaže Medojević i dodaje da DF ima jasan politički plan.

- To je da se izborimo za prelaznu vladu i mirnu tranziciju i da se na fer i slobodnim izborima građani izjasne o vladi koja bi reformisala postojeći bolesni sistem - naveo je Medojević.

Procjene i prognoze DF, ističe on, govore da je u Crnoj Gori broj nezadovoljnih građana ogroman, te da je do sada nedostajala čvrsta i jasna politika opozicije i njenih lidera, koji su spremni da stanu na čelo naroda i preuzmu odgovornost.

- Tako da se ovi protesti razlikuju od dosadašnjih, jer su ovo protesti za slobodu i demokratiju, a ne o državnom statusu, položaju neke nacionalne manjine, niti imaju bilo kakav drugi prerogativ osim demokratskog. Zato mislimo da će ti protesti privući veliki broj građana bez obzira na nacionalnu, političku i vjersku pripadnost ili bilo kakvu drugu ideološku razliku - poručio je Medojević.

Dodaje da su u organizacioni odbor protesta dobrodošli svi koji smatraju da je to pravi model za promjenu vlasti. Medojević ističe da je DF „jedina antisistemska opozicija u Crnoj Gori“, koja želi promjenu aktuelnog sistema i pad Vlade Mila Đukanovića.

Komentarišući izostanak podrške toj ideji kada je riječ o ostatku opozicije, Medojević dodaje da ga to čudi s obzirom da su se, kako je rekao, svi saglasili sa tim kada je pregovore o prelaznoj vladi vodio bivši lider DF-a Miodrag Lekić.

- Vidjeli smo da je Pozitivna to već odbila. Znamo takođe i da je Demos protiv protesta, zbog čega smo se i razišli. URA je protiv protesta, oni se zalažu za korekciju postojećeg sistema. Demokrate se ne izjašnjavaju. SNP se još kao partija nije izjasnila, ali tu imamo poslanika Aleksandra Damjanovića koji je rekao da podržava proteste. Tako da vidjećemo, ako se SNP izjasni kao partner dobrodošli su, ako se izjasne pojedinci dobrodošli su. Mi pozivamo sve da se pridruže, ali oni prethodno treba da donesu odluku - zaključio je Medojević

Portal Analitika