Društvo

Bar: Dva inspektora kontrolišu more

Lučka kapetanija Bar, nadležna za sigurnost i bezbjednost plovidbe, kao i svih aktivnosti na moru, obećava građanima i turistima Bara mirno i sigurno ljeto.
Bar: Dva inspektora kontrolišu more
Portal AnalitikaIzvor

Dva inspektora Lučke kapetanije sa jednim patrolnim čamcem kontolisaće sve plovne objekte, domaće i inostrane na našem moru (da li su u ispravnom stanju, registrovani i osigurani, da li su prijavljeni lučkim vlastima, dobili vinjete...), prenosi Radio Bar.


“Najveći problem i dalje jesu skuteri, koji najviše ugrožavaju bezbjednost kupača, a iz godine u godinu ih je sve više. Upravitelji ovih plovila moraju imati ovlašćenje, odnosno vozačku dozvolu i skutere voziti na određenom prostoru, 300 metara od kupališta i 50 metara od bova, tamo gdje je kupalište ograđeno. Najčešće iznajmioci skutera to ne poštuju, jer žele da budu viđeni i u centru pažnje, upravo kupača", kazao je Radio Baru i Bar Infu kapetan Radojica Lazarević, načelnik Lučke kapetanije.

On se već godinama zalaže da skuteri budu dislocirani sa plaža i, kada je riječ o Baru, budu smješteni u marinu. To će najvjerovatnije sačekati iduće ljeto, a ove sezone biće strogo kažnjavani vozači skutera koji ne poštuju pravila. Za fizička lica kazne su od 50 do 500 eura, zavisno koji je prekršaj u pitanju, a za pravna lica od 500 eura i više, s tim što se prekršiocu može i oduzeti skuter.

Kapetan Lazarević podsjeća da su prošlog ljeta zabilježena dva incidenta, na Maloj plaži u Ulcinju, kada je njemački turista izašao iz ograđenog kupališta i na njega naletio skuter, i u Buljarici kada je skuter udario u pedolinu na kojoj je bilo nekoliko maloljetnih lica, koja su tom prilikom teže povrijeđena. On je apelovao na kupače da ne plivaju u prostoru iza bova, jer na taj način direktno ugrožavaju sopstveni život. Oduzeti skuteri biće smješteni u marinu OMC, sa kojom Lučka kapetanija ima sklopljen ugovor.

Nadležnosti Lučke kapetanije, koja je državno preduzeće sa sjedištem u Baru, proteže se od rijeke Bojane do Platamuna iza Budve, a obuhvata i sva jezera prema sjeveru. U fokusu njene pažnje od 1. aprila do 31. oktobra jeste rafting Tarom, sve popularnija i masovnija turistička atrakcija.

“Za sada nijesmo imali problema i incidenata, takođe, ni na Skadarskom jezeru, gdje ima preko 1000 plovnih objekata više nego na moru i gdje je turizam posljednjih godina veoma razvijen.To je široki djelokrug i sasvim sigurno dva inspektora i jedan patrolni čamac nijesu dovoljni, ali dobrom organizacijom, pažnjom i iskustvom to nadomješćujemo, tako da do sada nijesmo imali većih problema. Osim toga, udarna sezona, tzv. špic, traje kratko, ali u dogledno vrijeme treba razmišljati o angažovanju još dva inspektora i još jednog čamca”, ističe kapetan Lazarević.

rtcg.me

Portal Analitika