Fudbal

FSCG: Finansiranje u 2014. stabilno

Finansijsko poslovanje Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) prošle godine bilo je fer i stabilno i nijednog trenutka nije bilo ugroženo bez obzira na aktivnosti, obaveze i projekte, saopštio je generalni sekretar te asocijacije Momir Đurđevac.
FSCG: Finansiranje u 2014. stabilno
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je obrazlažući Izvještaj o finansijskom poslovanju FSCG u prošlo godini sa izvještajem revizora, koji je danas jednoglasno usvojen na Skupštini te asocijacije, kazao da je najveći procenat u strukturi prihoda te asocijacije bio od TV prava, donacija UEFA i FIFA i od ulaznica, taksi, raznih potraživanja.

 “Poslovanje FSCG bilo je fer u svim segmentima i u skladu sa računovodstvenim standardima i važećim propisima Crne Gore. U izvještaju revizora nije stavljena nijedna zamjerka, primjedba ili sugestija na koji način FSCG treba da radi”, kazao je Đurđevac.

On je naglasio da je Savez nastavio sa stabilnom finansijskom situacjom i da omogućava dobre uslove za sve reprezentativne selekcije, da ulaže u klupsku infrastrukturu, finansijski pomaže klubove, servisira sva takmičenja pod njegovom ingerencijom i sa puno izvjesnosti i realnosti planira kapitalne buduće projekte.

Prema njegovim rijeima, u strukturi prihoda FSCG najznačajnija stavka su donacije UEFA.

 “Donacije UEFA iznosile su 45,85 odsto, TV prava 30,47 odsto, sponzorski ugovori 7,32, prihodi od taksi, kazni, školarina i polagaganja ispita 6,77. Donacije FIFA iznose 6,13, a prihodi od utakmica 3,46 odsto", rekao je Đurđevac.

On je istakao da je najveći dio sredstava potrošen opredijeljen je za poboljšanje infrastructure i pomoć klubovima i regijama.

 “U 2014. godini to je iznosilo 2,7 miliona eura ili 43 odsto, što je za 16 odsto više nego prošle godine. Savez je svakom članu Prve lige opredijelio po 85 hiljada, svakonm drugoligašu po 40 hiljada, a regijama po 15 hiljada eura za troškove finansiranja. Savez je snosio troškove službenih lica za takmičenje u futsalu, a troškove prevoza i službenih lica za klubove koji se takmiče u ženskom fudbalu", rekao je Đurđevac.

Prema njegovim riječima, značajna sredstva opredijeljena su za infrastrukturu.

"Tu prije svega mislim na izgradnju novog terena i reflektorskog osvjetljenja na stadionu pod Goricom. Značajan dio potrošen je na finansiranje postavljanja reflektora u Petrovcu i početna ulaganja za Kuću fudbala FSCG", kazao je Đurđevac.

On je kazao da je za finansiranje reprezentativnih selekcija utrošreo 1,9 miliona eura, ili 31 odsto budžeta.

 “Od tih sredstava najviše je potrošila seniorska, oko 925 hiljada eura, što je oko 600 hiljada manje nego u 2013. godini. U tu cifru ulaze troškovi organizacija utakmice, avionske karte za dolazak reprezentativaca, troškovi ishrane i smještaja, zakupi čarter letova, plate stručnom štabu, osiguranje, premije. Ostale selekcije potrošile su oko 950 hiljada eura", rekao je Đurđevac.

On je naglasio da je 18 odsto utrošeno na plate i honoare zaposlenih u Savezu, dok osatlih osam osto čine troškovi domaćih takmičenja.

Na Skupštini je jednoglasno usvojen zapisnik sa prethodne Skupštine FSCG, kao i Izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije sjednice.

Predsjednik Dejan Savićević je, navodeći planove za naredni period, saopštio da će Savez nastaviti da ulaže u infrastrukturu i pomaže klubove, navodeći da je prvi cilj da se stvore svi neophodni preduslovi da seniorska selekcija što bolje odigra i ostvari što bolji rezultat do kraja kvalifikacija.

"Naravno da nećemo zaboraviti ni ostale selekcije, od kojih očekujemo dobre rezultate. FSCG će veliku pažnju posvetiti reprezentativnim selekcijama, domaćim takmičenjaima, edukacji sudija i trenera, baznog fudbala. Savez će nastaviti da ulaže u infrastrukturu, a biće aktivan i na polju društvene i socijalne odgovornosti", rekao je Savićević.

On je naglasio da su u toku radovi na nekoliko veoma važnih infrastrukturnih projekata.

"Radovi na Kući fudbala idu planiranim tokom, dok bi raadovi na postavljanju reflektorskog svjetljenja na stdionu Sutjeske trebalo da budu završeni u prvoj polovini avgusta. Privode se kraju radovi na fudbalskom kompleksu na Zlatici koji će imati dva trena, po jedan sa vještačkom i prirodnom travom, uz sav prateći mobilijar. Započeti su radovi na rekonstrukciji terena i pratećih sadržaja na stadionu u Danilovgradu, a uskoro bi teren sa vještačkom travom trebao da dobije novi drugoligaš, Brskovo", kazao je Savićević.

Na Skupštini je predstavljen projekat izgradnje stadiona na Cetinju i najavljeno da bi njegova izgradnja trebala uskoro da počne.

Usvojen je predlog izmjena i dopuna Disciplinskog pravilnika, a odlučeno je da za još dvije godine bude produžena saradnja sa revizijskom kućom Eurorev.

Zasjedanju Skupštine prisustvovalo je 43, od ukupno 51 delegata.

Sjednici je prisustvovao i Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Mina 

Portal Analitika