Ostalo

Formula 1 lani izgubila 25 miliona gledalaca

Ljubitelji Formule 1, koja se smatra najelitnijom trkačkom serijom na svetu, su progovorili, a ono o čemu pričaju nije dobro. Po magazinu "Forbes", F1 je izgubila 25 miliona gledalaca u 2014. Da li je koincidencija ili ne, sve se dešava u godini kada su nova pravila prisilila proizvođače i timove da se prebace na nove turbo jedinice, što je imalo višestruki negativan uticaj na atraktivnost i samo trkanje.
Formula 1 lani izgubila 25 miliona gledalaca
Portal AnalitikaIzvor

Zvuk, jedna od najbitnijih osobenosti F1 bolida je postao bezvezan, poput kuhinjskog miksera, ali nije to jedino što je odbilo milione ljudi da odustanu od praćenja „najbržeg cirkusa na svijetu“ preko TV ekrana.

Anketa koju je sprovela Asocijacija gran pri vozača, otkrila je da fanovi smatraju događanja na stazi previše dosadnim. U pokušaju da riješi bar neki od gorućih problema, F1 Strateška grupa, sastavljena od moćnika iz sporta, formirala je sveobuhvatan komplet predloga, da bi se vratilo povjerenje gledalaca.

Najbrža promjena se odnosi na ustupke za proizvođače motora u prvoj godini takmičenja, što bi Hondi moglo da obezbjedi potrebnu podršku. Što se zvuka tiče, govorilo se o redizajniranju izduvnog sistema, a diskusija se vodila i u vezi sa kažnjavanjem timova zbog promjene motora. Da bi talenat vozača došao do izražaja, asistencije podrške i komunikacije će biti redukovane, i to već od VN Belgije ove godine (23. avgust). Timovi će uskoro imati veću slobodu što se izbora pneumatika tiče, a automobili će izgledati agresivnije, ali tek od 2017.

Svi ovi predlozi i promene pravila se čine kao prvi korak u dobrom smjeru. Suština postojanja Formule 1 je da donese zabavu gledaocima. Bez gledalaca i ljubitelja, nema ni Formule, jednačina je vrlo jasna.

(vrelegume.rs)

Portal Analitika