Društvo

IMA LI KRAJA: Opštine lani povećale broj zaposlenih za 1270, u prosvjeti posao našlo 782 lica

Od maja 2013. godine pa do kraja prošle godine broj zaposlenih u javnom sektoru je porastao za čak 1.846, zvanični su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.
IMA LI KRAJA: Opštine lani povećale broj zaposlenih za 1270, u prosvjeti posao našlo 782 lica
Portal AnalitikaIzvor

Ovakav trend novog zapošljavanja, osim što opterećuje javne finansije, u suprotnosti je sa Planom reorganizacije javnog sektora u kome je predloženo otpuštanje, a ne novozapošljavanje u državnoj upravi. Od ranije je poznato da je višak državnih službenika i zapošljavanje novih lica posljedica pasrtijskog zapošljavanja u javnom sektoru. Podsjetimo, javni dug Crne Gore je prešao dvije milijarde eura a konsolidovani dug opština iznosi 166 miliona eura.

1okPrema podacima iz Plana, na nivou javnog sektora, ukupno je bilo radno angažovano 54.131 lica, a prema podacima dobijenim za potrebe sačinjavanja izvještaja u decembru 2014. godine -55.977 lica. Iz ovoga proizilazi da je, u periodu maj 2013. - decembar 2014. godine došlo do povećanja ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru za 1.846 lica.

Prema tabeli iz Izvještaja, koju objavljuje Portal Analitika najviše je porastao broj zaposlenih u sektoru prosvjete za 782, potom sektoru ekonomije 213 i sektoru zdravstva gdje je došlo do povećanja broja radnika za 128.

Preporuke Vlade striktno su poštovali sektor finansija gde je je došlo do smanjenja broja zaposlenih za 214 i sektor unutrašnjih poslova gdje radi manje 191 radnik, nego godinu i po ranije.

2okU jedinicama lokalne samouprave, a na osnovu podataka uzetih iz Informacije Ministarstva finansija o stanju javnih finansija i broju zaposlenih na lokalnom nivou (septembar 2014. god.), proizilazi da je zaključno sa septembrom 2014. godine, a u odnosu na podatke iz Plana, došlo do povećanja ukupnog broja zaposlenih za 1.270.

“Za ukazati je da nijedan sektor nije donio Plan smanjenja broja zaposlenih, bilo iz razloga što je procijenjeno da višak zaposlenih ne postoji, ili da se broj zaposlenih smanjuje shodno obavezama iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora, zbog čega poseban dokument nije donijet. Ovakva ocjena nameće potrebu da se preispitaju ciljevi i konkretne aktivnosti utvrđene ovim strateškim dokumentom, čija realizacija ističe 2017. godine. Ovo posebno, u konktekstu obaveze utvrđene Programom rada Vlade za 2015. godinu, kojim je Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznato kao nosilac aktivnosti pripreme novog strateškog dokumenta za period 2016-2020”, zaključuje se u Izvještaju.

 P.Zečević

 

Portal Analitika