Fudbal

Amerikanke na krovu svijeta

Ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Država trijumfovala je na Svjetskom prvenstvu u Kanadi, pobjedom nad Japanom sa 5:2.
Amerikanke na krovu svijeta
Portal AnalitikaIzvor

Junakinja tog trijumfa bila je Karli Lojd, koja je postigla ’het-trik’ u Vankuveru. Amerikanke su se tako poslije 16 godina vratile na svjetski tron, osvojile su svoju treću svjetsku krunu, a ujedno su se Japankama osvetile za poraz od prije četiri godine.

Finalna utakmica planetarnog šampionata je donijela mnogo uzbuđenja, ali su Amerikanke dominirale od starta. Japanke su poklekle dva puta u prvih pet minuta, a Lojdova je Sjedinjenim Državama donijela prednost od 2:0. Loren Holidej je povisila na 3:0 poslije loše reakcije odbrane Japana, što joj je dalo priliku da postigne spektakularan gol. 

Međutim, treći gol Lojdove je uspio da ga zasijeni, a on je došao samo minut kasnije, kada je junakinja pobjede vidjela da je golmanka Japana Ajumi Kaihori napustila gol. 

Juki Ogimi je postigla prvi gol za Japan, uspijevši da savlada Houp Solo na isteku prvih pola sata igre, da bi autogol Džuli Džonson dao nadu Japanu u 52. minuta da možda može do preokreta. Ipak, samo dva minuta kasnije, Tobin Hit je Amerikankama donijela prednost od 5:2, a kasnije se ispostavilo da je tako postavila konačan rezultat.

Portal Analitika