Svijet

CIPRAS: Grci, ispisali smo briljantnu stranicu moderne evropske istorije

Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je referendumsko "ne" i rekao da je njegova vlada spremna odmah da se vrati pregovorima s povjerenicima kako bi se otvorile banke u zemlji.
CIPRAS: Grci, ispisali smo briljantnu stranicu moderne evropske istorije
Portal AnalitikaIzvor

- Dokazali smo da demokratija ne može da se ucjenjuje. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Evrope. Grčki narod napravio je hrabar izbor - poručio je Cipras u televizijskom govoru.

On je najavio i da će od grčkog predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem.

- Ovaj referendum nema ni pobjednike ni gubitnike. On je velika pobjeda sam po sebi. Danas, svi mi zajedno, ispisali smo briljantnu stranicu moderne evropske istorije. Pokazali smo da i u najtežim okolnostima demokratija nije nešto što može da bude iznođeno već da je ona dominantna vrijednost i izbor, naš izbor. Takođe, dokazali smo da kada ljudi imaju vjeru i kolektivnu svijest, mogu da izdrže i prevladaju najteže poteškoće. Želim da zahvalim svima i svakom od vas. Zbog toga što ste zaokružili, večeras smo svi jedno. I naša dužnost je da učinimo sve što možemo da prebrodimo ovu krizu. Iz dubine srca zahvaljujem hiljadama evropskih građana u velikim evropskim gradovima koji su protestovali tražeći solidarnost s grčkim narodom. Grci, danas ste napravili hrabar izbor. Međutim, ja sam svjestan činjenice da mandat koji ste mi dali nije mandat za raskid s Evropom, već mandat da postignemo jaču pregovaračku moć da bismo postigli sporazum, ali i zadržali socijalnu pravdu. Svi znamo da ne postoje jednostavna rješenja. Grčki narod danas je odgovorio na pitanje "kakvu Evropu želimo". Odgovor je: "Želimo solidarnu i demokratsku Evropu". Od sjutra, Grčka je opet za pregovaračkim stolom - kazao je Cipras u svom govoru.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika