Svijet

Njemačka: Cipras izazvao katastrofu, nema više pomoći za Grčku

U prvim reakcijama na ishod referenduma u Grčkoj, njemački političari su ocijenili da je to težak rezultat i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj, prenosi Klix.
Njemačka: Cipras izazvao katastrofu, nema više pomoći za Grčku
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu, Karsten Šnajder ocijenio je da će grčko "ne", koje se nazire na referendumu, biti "veoma, veoma težak rezultat" i da to dovodi u pitanje da li se s grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati.

- Ne znam kako se uopšte još može naći "najmanji zajednički imenilac" - rekao je Šnajder, koji je među prvim njemačkim političarima komentarisao preliminarne rezultate, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, prema kojima vodi opcija protiv prijedloga EU i MMF.

Na stranicama Ministarstva unutarašnjih poslova Grčke, saoptšeno je da je "Oxi" ("ne") na referendumu zaokružilo 60,69 odsto birača. Na drugoj strani, 39,31 odsto Grka zaokružilo je "Nai" ("da").

Zamjenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause ocijenio je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoći Grčkoj.

- Kod nas je uvijek važila i važi deviza: "pomoć u zamjenu za reforme". Ako grčka vlada ne sprovodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se pokrenu dalji paketi pomoći - rekao je Brinkhaus.

Mihael Fuks, visoki funkcioner njemačkih konzervativaca, izjavio je da je grčki premijer Aleksis Cipras izazvao "katastrofu".

- Veoma žalim zbog rezultata. Cipras je izazvao katastrofu i sada će morati da vidi kako da sakupi krhotine. Nema šanse da se rješenje postigne za 48 sati - rekao je Fuks.

Šef opozicione njemačke partije Zeleni Džem Ozdemir naglasio je zabrinutost zbog grčkog "ne". On je rekao da će problemi visoke zaduženosti Grčke i dalje ostati problemi Evrope.

- Grčka jednostavno ne može da "odskoči" od Evrope - rekao je Ozdemir.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sjutra će posjetiti Pariz i o Grčkoj razgovarati s predsjednikom Fransoom Olandom.

Portal Analitika