Svijet

GRČKA: Zatvorena birališta, najavljen sastanak grčkih bankara i vlasti

Grčka vlada će večeras, po zatvaranju birališta, održati sastanak sa predstavnicima Centralne banke i liderima najvećih komercijalnih banaka, sa kojima će razgovarati o situaciji u zemlji, javlja britanski javni servis BBC.
GRČKA: Zatvorena birališta, najavljen sastanak grčkih bankara i vlasti
Portal AnalitikaIzvor

Britanski poslovni dnevnik Gardijan (The Guardian) javlja da će telefonsku konferenciju na temu grčke krize večeras održati i deset vodećih bankara Dojče banke, koji će procjenjivati rezultate grčkog referenduma i posljedice eventualnog "da" ili "ne" po međunarodne kreditore. Druge velike banke planiraju slične poteze, tvrdi Gardijan.

Evropska centralna banka (ECB) će sjutra održati sastanak na temu Grčke, nedjelju dana nakon što je ograničila obim sredstava koje su na raspolaganju grčkim bankama kroz program ELA koji obezbjeđuje hitnu likvidnost za banke.

- ECB spremna je da preduzme dodatne mjere kako bi pružila podsticaj eurozoni u uslovima neizvjesnosti - izjavio je član izvršnog odbora ECB Benoa Ker.

Do tada, u Grčkoj se prebrojavaju glasovi izašlih od oko 10 miliona građana koji se izjašnjavaju na referendumu o predloženom sporazumu sa povjeriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mjere štednje u zamjenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

Odziv Grka je solidan, pošto je do 15 časova glasalo oko 35 odsto birača, a za validnost referenduma potrebno je 40 odsto od ukupnog biračkog tijela.

Izvor: Blic

Foto: blic.rs

Portal Analitika