Politika

Medojević: VDT da odmah obustavi rad fabrike “Tara” i otvori istragu

Treća ekslozija za godinu dana, jedna izgubljen život i više teško povrijeđenih radnika, ukazuju na teške propuste u organizaciji i tehnologiji rukovanja sa eksplozvnim supstancama i smješama u fabrici Tara u Mojkovcu. Neophodno je odmah privremeno zatvoriti ovu fabriku i sprovesti detaljanu provjeru tehnoloskih uslova , radnji i procedura prilikom rukovanja ekslozivnim smješama od strane nadležnih državnih organa, kako bi se spriječila moguća veća havarija koja bi imala i nesagledive tragične posledice, kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.
Medojević: VDT da odmah obustavi rad fabrike “Tara” i otvori istragu
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da je neshvatljivo tolerisanje “neodgovrnog ponašanja menadžmenta i vlasnika fabrike od strane policije i tužilaštva , kao i nadležnih inspekcija”, imajući u vidu da je ovo već treća eksplozija u istoj fabrici i uvijek se dešava prilikom rukovanja sa eksplozivnim smješama koje se prave u istoj fabrici. 

-Očigledno je da u fabrici nijesu obezbjedjeni neophodni tehnološki uslovi, procedure i postupci za proizvodnju i rukovanje eksplozivnim smješama i da zbog toga stradaju zaposleni u fabrici. Hitno zatvaraanje fabrike i pokretanje sveobuhvatne istrage od starne tužilatva i inspekcijiskih službi je minimum reakcije od strane države , koja godinama ima neshvatljivo tolerantna odnos prema vlasniku ove fabrike, inače licu za koje se sumnja da se bavi i nedozvoljenom trgovinom i švercom oružja, smatra Medojević. 

Haos koji vlada u ovoj oblasti odnio je jedan život, a samim čudom nije došlo do većih i ttragičnijih posledica po živote radnika koji su bili u istoj prostoriji, dodaje poslanik Df-a. Pravo je čudo, kaže, kako ovakva fabrika, kojoj  se treći put ponavlja eksplozija sa teškim posledicama po život i zdravlje radnika, još ima licencu i može da nesmetano radi. 

-Ili je korupcija ili neznanje. DF poziva VDT Ivicu Stankovića da odmah, koliko je danas, privremeno obustavi rad ove fabrike koja ugrožava živote svojih radnika i da otvori sveobuhvatnu istragu, jer po meni ovde postoji jasna osnov sumnje i krivična odgovornost odgovornih lica u fabrici koja nijesu obezbjedila neopohodne tehnološke uslove za manipulisanje sa ekslozivnim smjesama, što je dovelo do tragicnih posledica, zaključuje Medojević.

Portal Analitika