Region

Istraga smrti Opačića vodi u srce tame srpskog podzemlja

Janoš Šnajder (35), koji je pronađen mrtav u Češkoj, bio je samo produžena ruka srpskog podzemlja, koje je naručilo ubistvo Nenada Opačića.
Istraga smrti Opačića vodi u srce tame srpskog podzemlja
Portal AnalitikaIzvor

Šnajder je pri zločinu, u kojem je stradala i Jasmina Opačić, imao dvojicu pomagača. Obojica su dio ekipe Jovana Kecmana Coje (35), za koga policija sumnja da je Šnajderu izdao nalog za likvidaciju Opačića. Dalja istraga vodi ka mnogo moćnijim vođama srpskog podzemlja.


- Kecman je bio posrednik u naručivanju ubistva, i njegovo ime se prvo pojavilo u istrazi. Međutim, trenutni rad policije usmjeren je ka razotkrivanju daleko moćnije kriminalne organizacije. Policiju je istraga dovela do Kecmanovog najbližeg saradnika, ranije bliskog prijatelja nekadašnjeg vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića, u čije ime je nekada rukovodio prodajom narkotika u Novom Sadu. Ova osoba, na duši već ima jedno ubistvo, počinjeno u Novom Sadu 2000. godine, koje je izvršeno po direktnom naređenju Spasojevića. Zbog toga mu je suđeno kao pripadniku zemunskog klana, a iz zatvora, u kome je služio kaznu i za druga djela, izašao je nešto prije ubistva Opačića. Tog 28. februara, kada su Opačići ubijeni, osoba za koju se vjeruje da je izdala nalog za ubistvo je otputovala iz Srbije - kaže za „Blic“ izvor iz MUP Srbije.


Međutim, ni ova osoba, prema sumnjama policije, nije vrh kriminalne piramide koja stoji iza ubistva Opačića.
- U pitanju je veliko tržište drogom. Pretpostavljamo da iza osobe koja je pobjegla iz Srbije stoji mnogo moćniji klan u srpskom podzemlju, čiji vođa iz Beograda rukovodi mnogim poslovima, među kojima je i prodaja narkotika. Istraga se nastavlja i prikupljaju se dokazi - kaže izvor Blica.
Odmah poslije ubistva, iz Srbije su pobjegli i Šnajder i dvojica njegovih saučesnika. Jedan od njih je 2005. zajedno sa Kecmanom i još 36 članova kriminalne organizacije „Firma“ bio osuđen na četiri i po godine zatvora. Drugi saučesnik je privođen prošle godine u akciji „Grom“.
- Šnajder je najpre pobjegao u Mađarsku, mijenjao je lokacije i na kraju se našao u Češkoj, gdje je nađen mrtav 12. marta. Tek sada je utvrđen njegov identitet budući da je kod sebe imao lažna dokumenta - kažu u policiji.
Srpski ministar Nebojša Stefanović je izjavio da je Šnajder umro od predoziranja, a dalja potraga za ostalim osumnjičenima se nastavlja.

Portal Analitika