Turizam

Nudističko naselje Ada Bojana dobila tri plus zvijezdice

Jedan od bisera crnogorske turističke ponude, ostrvo Ada, u delti rijeke Bojane kod Ulcinja, ove godine je obogatila ponudu za nudiste. Renovirani su i posljednji apartmani pa je komisija Ministarstva turizma za standardizaciju i kategorizaciju objekata ovom turističkom centru dodijelila tri plus zvjezdice
Nudističko naselje Ada Bojana dobila tri plus zvijezdice
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za Pobjedu rakao direktor ovog turističkog naselja Milorad Miličković zadovoljni su popunjenošću i očekuju sezonu kao 2013. koja je bila rekordna. 

Popunjenost

- Već sada je popunjeno 60 odsto kapaciteta što je bolje nego prošle godine. Najviše je gostiju iz Češke, a tu su i Njemci, Rusi kao i gosti iz regiona - kazao je Miličković.

Turističke agencije iz Evrope i regiona su na sajmovima i berzama pokazale solidno interesovanje za Adu. Stari bungalovi su renovirani, a cijene boravka na ostrvu su veoma konkurentne. I stoga, kaže Miličković, očekuju još jednu dobru sezonu. Završena je i zadnja faza renoviranja koja je trajala četiri godine. 

- Ada je potpuno rekonstruisana i dotjerana, a obogaćeni su i vanpansionski sadržaji. Osim tradicionalne šetnje konjima i sedam teniskih terena, imamo školu ribolova, kajtinga, razne vrste skijanja na vodi, vožnju biciklima, kruzinge oko Ade…

Potpuno je kaže obnovljen i restoran ,,Barbana“.  

-  Dotjeran je i modernizovan plažni bar na ušću za kupače klasičnog turizma - kazao je on.

Restoran ,,Maestral“ na plaži, koji je inače i bio relativno nov objekat, takođe je uređen i dotjeran - kazao je Miličković. 

On naglašava da se plaža maksimalno održava i čisti.  

- Ada je u crnogorskom turizmu hit, iako se tradicionalno teže puni nego ostali hoteli ,,Ulcinjske rivijere“, koji već sada bilježe rekordnu posjećenost - kazao je Miličković.

Kako kaže najbolja reklama je zadovoljan gost. 

- Ada će ove godine raditi do 15. oktobra, ali čim bude zatvorena, počinje priprema naredne sezone - rakao je Miličković.

Cijene povoljne

Kako je za Pobjedu kazao Radomir Mikan Zec, direktor HTP ,,Ulcinjska rivijera“, u okviru koga posluje nudističko naselje, na Velikoj plaži je sve popunjeno dok je na Adi trenutno 350 gostiju.

Što se tiče cijena, kaže da ih ove godine nijesu smanjivali jer su već godinama popularne. 

Za podizanje standarda na Ulcinjskoj rivijeri u zadnjih pet-šest godina do sada su uložili dva miliona eura.

 Prvi nudisti ljetovali 1973.

Nudistički centar ,,Ada Bojana“ prve nudiste je ugostio13. jula davne 1973. godine. Danas Ada Bojana raspolaže sa kapacitetom od 600 kreveta. Hotelski kompleks je smešten u jugozapadnom kraku ostrva, a niske građevine nijesu ugrozile autentični ambijent. Do ostrva se nekada dolazilo splavom, a od 1984. godine Ada je sa kopnom povezana mostom.

Za svakog po nešto

Ada danas nudi brojne sadržaje. Kako je naglasio Miličković na plažnom baru na ušću, za dobro raspoloženje na dnevnim žurkama zadužen je di-džej, dok na nudističkoj plaži u restoranu „Maestral“ goste živom svirkom zabavljaju razni bendovi. 

- Za one koji žele da se bave sportom, tu su teniski tereni, tereni za odbojku i mali fudbal. U školi kajt-surfinga možete za nekoliko dana naučiti da ukrotite talase pomoću zmaja, a poseban užitak i jedinstvena ponuda Ade jeste jahanje konja duž plaže. Vožnja brodom oko ostrva posebna je priča - kazao je on.

Večera uz čašicu vina u ribljem restoranu i zalasci sunca sa najviše boja svakako su jedan od motiva da se Ada pamti i da se za njom žudi do narednog ljeta. 

 

Ljepota poroka

Ada Bojana se uspješno ,,okušala“ i na velikom platnu. Velemajstor režije Živko Nikolić je ovdje snimio kultni film ,,Ljepota poroka“, u kojem su maestralno igrali francuski glumac Alen Nuri, Mira Furlan, Petar Božović, Mima Karadžić i drugi. Jedna TV kuća iz Norveške snimila je dokumentarac koji se ,,vrtio“ i na ondašnjim jugoslovenskim kanalima. Brojne druge TV ekipe iz svijeta načinile su reportaže o netaknutoj prirodi ulcinjske Ade. Ona i danas, zbog svoje odvojenosti od urbanih prostora, jedinstvene klime, plaža, mora i rijeke koji se ovde sudaraju, plijeni stvaraoce. I radoznalce amatere.   

Prijestonica surfera

Ono po čemu je u posljednje vrijeme sve poznatija je kajt-surfing, odnosno, upravljanje zmajem na vodi. Zbog „dobrog“ vjetra, kako kažu, iskusni kajtaši, već dugi niz godina Ada Bojana je „prijestonica“ surfera na Jadranu i može stati rame uz rame sa Kanarskim ostrvima, Havajima, Portugalom, ili Egiptom, gdje su ovi sportovi i najpopularniji. (Pobjeda)

Portal Analitika