Društvo

Na Cetinju sjutra osvećenje Crkve Svetog Prepodobnog Ivana Crnojevića

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo sa sveštenstvom i monaštvom sjutra će osveštati Crkvu Svetoga Prepodobnoga Ivana Crnojevića na Cetinju.
Na Cetinju sjutra osvećenje Crkve Svetog Prepodobnog Ivana Crnojevića
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"To je prva crkva koja je posvećena ovom crnogorskom svetitelju. Sasluživaće mu i dvojica episkopa sestrinske Ukrajinske pravoslavne crkve, koji su ovim povodom doputovali iz Kijeva da saučestvuju u radosti Crnogorske crkve", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, njihova visokopreosveštenstva prenijela su pozdrave patrijarha Ukrajinske crkve, njegove svetosti gospodina Filareta, cijelog sveštenstva i monaštva i vjernog naroda Ukrajine našem vladici Mihailu, Crnogorskoj crkvi i crnogorskom narodu.

Inače, Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata ima 18 miliona vjernika, 5000 parohija, 35 eparhija, četrdesetjednog arhijereja,  pedeset manastira i pet bogoslovskih srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova, na kojima se školuju stipendisti Crnogorske crkve.

Ona je po brojnosti vjerujućih sljedeća iza Moskovskog patrijarhata, kao druga Crkva u cijelom pravoslavnom svijetu.

Povodom osvećenja crkve na Cetinje su doputovali i sveštenici Crngorske crkve iz Austrije, Italije i sa Sardinije, a očekuje se prisustvo i velikog broja gostiju.

Liturgija počinje u deset časova, a litija do spomenika Ivanu Crnojeviću kreće u 11 časova. U 11.30 biće položen vijenac na spomenik osnivača Cetinja, Ivana Crnojevića.

Portal Analitika