Svijet

ČOMSKI: Ponašenje međunarodnih kreditora sramotno

Posljedice po građane Grčke biće gorke i u slučaju da država napusti eurozonu ili da prihvati predloge međunarodnih kreditora, ocijenio je najčuveniji intelektualac svijeta i politički aktivista, Noam Čomski.
ČOMSKI: Ponašenje međunarodnih kreditora sramotno
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Politika stezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava je katastrofa za Grčku", rekao je Čomski za Politiku.

On je ocijenio da je ponašanje međunarodnih kreditora, takozvane trojke, sramotno.

"Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor sjevernim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene. Sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i njemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda“, poručio je Čomski.

Na pitanje šta je trebalo uraditi prije nego što je raspisan referendum o nametnutim mjerama štednje, Čomski je odgovorio da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut.

Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi bijedan izbor između dvije bolne alternative.

„Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasiti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari“, kazao je Čomski.

Kampanja za referendumsko "Ne", odnosno za odbijanje nametnutih mjera štednje, vodi se pod sloganom "Ohi". Naime, kada je u osvit Drugog svjetskog rata Benito Musolini tražio da italijanske trupe okupiraju dijelove grčke teritorije, tadašnji premijer Joanis Metaksas je ultimatum odbio kratkim "Ohi".

Svakog 28. oktobra u Grčkoj se obilježava „Ohi“ dan kao dan ulaska u borbu protiv nacizma, a Siriza svoju politiku naslanja upravo na ovu tradiciju grčkog naroda, često iznalazeći paralele između nacističke okupacije Grčke i današnje njemačke ekonomske politike.

Izvor: Politika; foto: rtvbn.com

Portal Analitika