Muzika

Mark WILKINSON: Na Jazu će se prvi put čuti moje nove pjesme

Uoči njegovog nastupa na ovogodišnjem drugom izdanju nagrađivanog Sea Dance festivala u Budvi, Mark Wilkinson za Portal Analitika govori o svom internacionalnom DJ životu i radu kao i o tajnama koje su dovele D&B muziku u žižu glavnih svjetskih muzičkih tokova. Novo izdanje Sea Dance festivala će se održati od 15. do 18. jula na plaži Jaz kod Budve.
Mark WILKINSON: Na Jazu će se prvi put čuti moje nove pjesme
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Najveća mlada svjetska DJ zvijezda Mark Wilkinson, najavio je da će na koncertu u Budvi posjetioci Sea Dance festivala biti u prilici da čuju njegove nove pjesme.

„Vidio sam Budvu na snimcima, a iz razgovora sam čuo da su i plaža i atmosfera magični i neponovljivi Koliko mi je stalo da zajedno sa organizatorima i publikom, napravimo dobar koncert reći će vam i to da sam promociju svojih novih pjesama za drugi album, koji  uskoro izlazi, ostavio za taj nastup. Tako da će ljubitelji D&B zvuka u svijetu eksluzivno čuti te pjesme sa Jaza, kaže u intervjuu za Portal Analitika Wilkinson (1989).

Plejada najvećih hitova u proteklih par godina, ne bi bila kompletna da se na njoj ne nađe i punokrva himna „Afterglow“ i njen „krivac“ Mark Wilkinson! Nakon velikog hita i planetarnog uspjeha njegovog debi albuma „Lazers Not Included“ on je u ovom momentu jedna od najvećih D&B zvijezda na muzičkoj sceni.

Londonski DJ i producent dominirao je britanskom listom plesnih singlova sa albumom „Lazers Not Included“, a remikse je potpisao imenima kao što su Gorgon City, Chase & Status i Example, uz neizostavnu klupsku verziju pesme „Sing“ Eda Sheerana.

ANALITIKA: Za vas kažu da ste da ste praktično "novi zlatni dječak drum 'n' bass-a". Nalazite li se u tim opisima, kako se osjećate kada čujete tako nešto o vama i vašem radu?

WILKINSON: Prvo što pomislim na pomen takvih konstatacija je da je to pomalo smiješno. Zaista izazove osmjeh kod mene. Stvarno. Obzirom da postoji ta stvar da je D&B bio undergraund muzički žanr,  koji je tek posljednjih godina dobio tu mainstrim popularnost. Kako smo svi mi koji smo “puštali” i slušali D&B postajali popularni, počeo sam i ja da ozbiljnije shvatam tu zainteresovanost za moj rad.

Pravi iskorak u mojoj karijeri, a mislim i kod ostalih autora, je bio izlazak ploče sa dobro urađenim stvarima. Ljudi su dobili priliku da čuju što ja radim, van dance arena i radio stanica. Mogli su da čuju i ocijene moj rad na kvalitetan način, da upoznaju zvuk koji ja pravim u pjesmama i vjerovatno ih je to opredijelilo da me slušaju.

ANALITIKA: Na početku vaše karijere ko su bili vaši idoli? Čiji rad najviše cijenite?

WILKINSON: Najviše su me interesovala izdanja i izvođači Hospital Records-a. To je nezavisna izdavačka kuća sa sjedištem u južnom Londonu. Prvenstveno objavljuju D&B. Osnovana je 1996. godine. U posljednjih nekoliko godina postala je izdavački lider unutar UK dance muzičkog žanra.Tako da sam u početku slušao njihove izvođače High Contrast, Roni Size and Sub Focus. Onda sam čuo Chase & Status. Kada su oni izdali album to je bila “masivna “ inspiracija za mene i za moj rad. Njihov multižanrovski party vibe je bio zvuk sa  kojim sam odrastao i dao mi inspiraciju da kreiram sopstveni zvuk.

ANALITIKA: Što mislite u čemu je tajna popularnosti muzičkog žanra Drum 'n' bass?

WILKINSON: Danas postoji mnogo vrsta i podžanrova u dance muzici, ali se kao izvođačka osnova svih tih numera koristi D&B. Glavne karakteristike ovog pravca su beat tempo i jaki basovi što je idealno da bude osnova dobre pjesme. U početku, dok se ova vrsta dance muzike još uvijek zvala jungle, bio je u srži ubrzan breakbeat sa sampleovima reggae i hip hop muzike. Mislim da svakodnevno pojavljivanje velikog broja D&B pjesama doprinosi nesmanjenoj popularnosti D&B.

Kao muzički žanr D&B nije komplikovan, tako da kvalitetna pjesma urađena u ovom maniru lako pronalazi put i osvaja publiku. Ne samo mlade već mogu reći da praktično sve generacije prepoznaju kvalitetan D&B. Što da vam kažem? Čak i prijateljice moje majke slušaju moju D&B muziku.

Mislim da će se D&B uspon nastaviti i čini mi se da nema naznaka da će to “ludilo” stati.

ANALITIKA: Radite u cijeloj Evropi. Putujete često. Jedne noći ste u Berlinu, sljedeći dan u Velikoj Britaniji, SAD… Koliko je to  promijenilo vaš životni stil i rad …

WILKINSON: Da, putujem i nastupam mnogo. Da budem iskren Evropa mi i nije toliko zamorna jer u Londonu živim blizu aerodroma, pa mogu reći da mi je lakše otići na nastup u Berlin nego u Lids. Međutim nemam više dovoljno vremena za ono što je moja osnovna preokupacija – da stvaram muziku koja mi se sviđa.Nadam se da ću uspjeti da pomirim nastupe i da pronalazim vrijeme za stvaralački rad.

ANALITIKA: Znate li da je premijerno izdanje crnogorskog Sea Dance festivala, održano prošlog ljeta na Jazu, proglašeno je za najbolji evropski festival srednje veličine (Best Medium-Sized Festival)?

WILKINSON: Da svakako. Pratim muzičke festivale, gledao sam i snimke od prošle godine. Takođe sam u razgovoru sa muzičarima koji su učestvovali na prošlogodišnjem izdanju Sea Dance festivala shvatio da je to destinacija koja treba da se obavezno posjeti.

ANALITIKA: Plaža - Jaz, gdje se Sea Dance festival održava, takođe je proglašena najljepšom plažom u Evropi, prema turističkom vodiču Lonely Planet. Da li ste imali prilike vidjeti kako ona izgleda?

WILKINSON: Svakako. Vidio sam je na snimcima, a i iz razgovora sam čuo da su i plaža i atmosfera magični i neponovljivi.

ANALITIKA: Što možemo očekivati od vašeg nastupa u Budvi? Što ste pripremili za nas?

WILKINSON: Dolazim na Jaz spreman da učinim nešto veliko u skladu sa ambijentom i atmosferom koja će me dočekati. Ja i moja ekipa ćemo se pobrinuti da doprinesemo velikoj plažnoj žurci, koja će se odvijati tih dana. Već razmišljam o svemu od svjetlosnih efekata pa nadalje.

Koliko mi je stalo da zajedno sa organizatorima i publikom napravimo dobar koncert reći će vam i to da sam promociju svojih novih pjesama za drugi album, koji  uskoro izlazi, ostavio za taj nastup. Tako da će ljubitelji D&B zvuka u svijetu eksluzivno čuti te pjesme sa Jaza. Mislim da će cijeli vikend biti jedna velika predstava koju ne bi trebalo propustiti.Vidimo se.

Ivan KERN 

Portal Analitika