Svijet

Holandski vojnici zahtijevaju istinu o tajnom paktu o Srebrenici

Holandska vlada najavila je da će od Vašingtona, Londona i Pariza zatražiti objašnjenje u vezi sa tajnim dogovorom tri države o obustavi vazdušnih napada na položaje bosanskih Srba oko Srebrenice, koji je potpisan mjesec i po dana prije pada ove enklave u kojoj su bili stacionirani holandski plavi šljemovi.
Holandski vojnici zahtijevaju istinu o tajnom paktu o Srebrenici
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dokumenti o tajnom paktu skovanom poslije telefonskog razgovora između Bila Klintona, tadašnjeg predsjednika SAD, britanskog premijera Džona Mejdžora i francuskog predsjednika Žaka Širaka pohranjeni su u Centru Bila Klintona u Arkanzasu. Iako je sa ovih dokumenata skinuta oznaka tajnosti još prije dvije godine, holandska javnost je za njih saznala tek kada je u ponedjeljak na državnoj televiziji prikazan dokumentarac sa provokativnim naslovom „Zašto je Srebrenica morala da padne?”.

Prema prepisci obavještajaca, trojica lidera dogovorila su se da više ne napadaju iz vazduha položaje generala Mladića i Vojsku Republike Srpske kako ne bi ugrozili bezbjednost oko tri stotine britanskih i francuskih vojnika Unprofora koje je Mladić držao kao taoce. Dogovor je napravljen iza leđa holandske vlade i bataljona plavih šljemova koji je bio stacioniran u Srebrenici sa zadatkom da „čuva mir” i obezbjeđuje humanitarnu pomoć stanovništvu u takozvanoj zaštićenoj zoni UN.

Oko sto pedeset pripadnika holandskog bataljona, koji su svih ovih dvadeset godina bili izloženi oštrim osudama zbog toga što nijesu učinili ništa da od snaga bosanskih Srba zaštite stanovništvo, ogorčeno je što tek sada dolazi do ovog otkrića. Tek sada je jasno da je masakr u Srebrenici mogao da se spriječi da je avijacija NATO-a na vrijeme intervenisala, konstatuju mnogi bivši političari. Među njima je i bivši ministar odbrane Joris Vorhuve, koji tvrdi da su velike sile u stvari otvorile slobodni prolaz Mladiću i omogućile mu da pregazi Srebrenicu. Sugeriše se da je Mladić znao za dogovor o obustavi dejstava i da im je zauzvrat garantovao bezbjednost talaca. A Holanđani su zajedno sa stanovnicima Srebrenice pušteni niz vodu.

Holandska ministarka odbrane Dženin Henis rekla je juče da će zatražiti objašnjenje od SAD, Francuske i Britanije.

„Moram i želim da razgovaram sa našim saveznicima, ne mogu da ignorišem ovo što smo vidjeli”, rekla je Dženin Henis.

Ona nije precizirala kada će zatražiti razjašnjenje, dok se u holandskoj javnosti, kao i svake godine pred godišnjicu tragedije u Srebrenici, rasplamsala debata o neslavnoj ulozi holandskih vojnika, koji su zapravo bili poslati u nemoguću misiju.

Joris Vorhuve, kao bivši ministar odbrane, često je bio prinuđen da govori o svim aspektima misije holandskih plavih šljemova i njihove saradnje sa ostalim djelovima Unprofora. On sada potvrđuje da Holandija nikad nije bila obaviještena o tajnom paktu i da je vjerovala obećanju UN da će vazdušni napadi moći da se izvedu u roku od dva sata, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Holandske snage u Srebrenici su, međutim, tih dana devet puta tražile vazdušnu podršku, ali su Ujedinjene nacije to odbijale. Tek desetog jula, kada je bilo suviše kasno za bilo kakvu intervenciju i kada bi ona samo unijela pometnju i izazvala stradanje stanovništva, UN su pristale na intervenciju.

Holandski vojnici koji su 20 godina na stubu srama, jer im i domaća javnost i porodice žrtava zamjeraju da su poslali u smrt stotine stanovnika Srebrenice odbijajući da ih zaštite, šokirani su i ogorčeni novim otkrićem. Oni traže odgovore i na ovo i na druga pitanja koja su njihovu misiju u Srebrenici učinila nemogućom i zahtijevaju od holandske vlade da se svi dokumenti o Srebrenici pohranjeni u Klintonovom centru, a ima ih još na hiljade, objave.

„Hoćemo da znamo istinu o padu Srebrenice i da se sa njom najzad izađe pred holandsku javnost”, kaže se u saopštenju udruženja holandskih vojnika iz Srebrenice. Čak i ako ta istina bude bolna i otvori stare rane, dodaju mirovnjaci koji su se našli usred ratnog vihora bez adekvatnog oružja i opreme. Prema podacima do kojih su došli autori dokumentarnog filma, Amerikanci drže u tajnosti još hiljade dokumenata koji se odnose na nedjelje prije pada Srebrenice.

„Nećemo da saznajemo istinu na kašičicu svakih dvadeset godina”, poručuju holandski vojnici.

Politika.rs 

Portal Analitika