Region

Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se u septembru

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije biće nastavljeno 7. septembra, iznošenjem odbrane optuženog bivšeg pripadnika Državne bezbjednosti Ratka Romića.
Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se u septembru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Današnje ročište je završeno odlukom sudskog vijeća kojom su ponovo odbili prijedlog odbrane da se optuženima Ratku Romiću i Milanu Radonjiću ukine pritvor, ili da im se pritvor zamijeni zabranom napuštanja stana, prenosi Beta.

Sudija Snežana Jovanović navela je da i dalje postoje objektivne i subjektivne okolnosti zbog kojih ne može da dozvole da se brane sa slobode.

Ona je navela da su oni optuženi za djelo za koje je zaprijećena kazna veća od 10 godina, da odbranu još nijesu iznijeli u cjelosti, ali i da i dalje postoji mogućnost uznemirenja javnosti.

"Ono što opravdano dovodi do uznemirenja javnosti, jeste da su optuženi za ubistvo bili pripadnici DB-a i da su imali funkciju zaštite javnog reda. Osjećaj nesigurnosti kod građana izaziva i činjenica je lišeno života lice koje je bilo urednik dnevnog lista, što sve daje specifičnu težinu", rekla je sudija.

Branilac okrivljenih Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović navela je da je sudski postupak pokrenut iz političkih razloga i apelovala na sudsko vijeće da postupa profesionalno i ukine pritvor njenim klijentima.

"Pozivam sud da postupa nepristrasno i nezavisno, da se bavi pravom i da politiku ostavi političarima i medijskim spinerima", rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi Resora Državne bezbjednosti Ratko Romić negirao je da je umiješan u ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije 1999. godine, tvrdeći da je primoran da se brani od optužnice, a ne od dokaza.

"Optužnica je neosnovana i kontradiktorna. Ona je veoma opasna, jer pokazuje da bilo ko može da se optuži za bilo šta, a da nema dokaza", rekao je Romić izlažući svoju odbranu.

Za ubistvo Ćuruvije, osim Romića, optuženi su i tadašnji načelnik RDB-a Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Prema navodima optužnice, Kurak je pucao u Ćuruviju, dok je Romić njegovu prijateljicu Branku Prpu udario pištoljem u glavu i onesvijestio je.

"Insistirao sam da mi se predoči neposredan dokaz da sam ja 'neopaženo prišao Branki Prpi i udario je pištoljem u glavu', čime sam omogućio djelo ubistva, ali nijesam ga dobio. Niti sam udario Branku Prpu pištoljem u glavu, niti sam u ubistvu učestvovao na bilo koji drugi način", naglasio je Romić.

RTS

Portal Analitika