Politika

Ugovor za elektronsku identifikaciju birača biće potpisan u ponedjeljak

Ugovor sa austrijskom firmom, koja je izabrana da obezbijedi terminale za elektronsku identifikaciju birača, biće potpisan u ponedjeljak, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.
Ugovor za elektronsku identifikaciju birača biće potpisan u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

On je, na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, upitan da li je obezbijeđena kompletna oprema za elektronsku identifikaciju birača, kazao da je u vezi sa biračkim spiskom Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sprovelo sve zakonom propisane aktivnosti, osim jedne koja nije samo u njihovoj, već i u nadležnosti lokalnih uprava.

Konjević je pojasnio da se radi o problemu unošenja podataka u softvere, jer postoje divlja naselja bez ulica, što stvara kada treba u softveru unijeti gdje će glasati birači po ulicama i brojevima ulica.

„Dogovor je da se Uredba koju donosi vlada dopuni da lokalne samouprave mogu da donesu privremene, više tehničke odluke za sporne reone, jer u proceduru određivanja odluka o nazivima ulica ulazi i politika i ona traje dugo”, naveo je on.

Kako je rekao, u ponedjeljak će biti potpisan ugovo, i očekuje prisustvo direktora austrijske kompanije CNT, koja je izabrana da obezbijedi terminale za elektronsku identifikaciju.

„Tim ugovorom smo obavezali dobavljača, vjerujem da ćemo to uspjeti do kraja mjeseca do kada je redovno zasjedanje, da jedan terminal sa demo softverom postavimo u hol parlamenta da javnost i poslanici mogu da vide kako će to da funkcioniše“, kazao je Konjević.

On je rekao da bi rok za isporuku opreme trebalo da bude 90 dana. „I naravno obaveza da se nakon isporuke opreme izradi softver koji će se koristiti na biračkim mjestima. O svemu ovom informisao sam i predstavnike Evropske komisije“.

Sve normativne obaveze MUP je ispunio, samo jedna uredba nije, ali će brzo biti objavljena u Službenom listu.

„Da sumiram, ovaj dio u vezi sa lokalnim upravama, biračkom spisku oko elektronske identifikacije smo priveli kraju. Iskustvo elektronske identifikacije ne poznaje nijedna država regiona osim na aerodromima. Sada je to izazov za sve da se ta stvar sprovede jer ne znamo šta to mogu biti najčešći problemi“, saopštio je Konjević.

Portal Analitika