Politika

MEDOJEVIĆ: Ukoliko snage režima krenu da nas napadaju, branićemo se

Lider Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević govorio je u emisiji „Živa istina“ o protestima. Kaže da je cilj da budu mirni, ali u slučaju napada, poručuje, uslijediće odgovor. Ne isključuje takođe da može doći do nasilnog osvajanja Skupštine.
MEDOJEVIĆ: Ukoliko snage režima krenu da nas napadaju, branićemo se
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Medojević kaže da je baš 13. jul u Beranama odabran za dan odluke o protestima jer to, kako ističe, simbolizuje osvajanje slobode i demokratije.

Crnoj Gori su neophodne krupne sistemske promjene, koje će predvodititi DF. Protesti, pojašnjava Medojević, treba da dovedu do prvih fer izbora: 

"Borimo se za fer i poštene izbore i tražimo da padne Đukanovićeva Vlada, jer smatramo da je nelegitimna i formirana na bazi izborne krađe i zloupotreba. Mi tražimo podršku građana, jer mi to ne možemo riješiti u Parlamentu, već smo probali. Zašto očekujemo veliki odziv? Zato što govorimo ljudima, vi ćete biti gubitnici ukoliko ovaj režim ostane i dalje da Vlada" kazao je on.

Objašnjavajući izjavu da je vrijeme za prelazak na neposrednu demokratiju, Medojević navodi da će 13.jula biti saopšteni politički zahtjevi, a biće osnovan i Organizacioni odbor.

„Doći ćemo ispred Parlamenta, ispostavićemo političke zahtjeve“.

Ispred Parlamenta ili ispred Vlade?

To je kvart koji ćemo nadam se osloboditi , koji ćemo prvo "okupirati" sa građanima željnim slobode i demokratije i nećemo se razilaziti dok ne ostvarimo svoje političke ciljeve.

Pretpostavljam da nijeste planirali ulazak u Parlament?

Protesti su politički proces koji nosi sa sobom dosta rizika, nikad ne znate u kom pravcu mogu krenuti.

Znači, ne isključujete ni tu mogućnost?

Ne kažem da isključujem niti da ne isključujem, nego kažem da se okupljamo na mirne proteste i da nećemo izazivati nikakvo nasilje, zato što je iza nas vrlo jasan legitiman cilj i pozivamo narod da dođe, ali snage režima moraju da znaju, ako krenu da nas napadaju mi ćemo se braniti. To je naš plan, ali plan vjerovatno ima i režim Đukanovića. Ponavljam da želimo da protesti budu mirni i rezultiraju mirnom političkom tranzicijom" naveo je Medojević upitan da pojasni formulaciju "okupiraćemo Parlament".

Očekujete li podršku Brisela i Vašingtona za eventualnu varijantu žestokog uzvraćanja na pokušaj gušenje demonstracija nedemokratskim metodama?

Mi očekujemo razumijevanje naših zahtjeva i mislim da ga već imamo. Očekujemo da protesti budu mirni i pozivamo režim da ne reaguje nikakvim represivnim metodama. Više nećemo izlalziti na izbore koji ne budu organizovani na fer način, kazao je Medojević.

Komentarišući to da bi najveća šansa da protesti imaju respektabilnu masovnost mogla biti ako bude jasno da su u suštini antinato Medojević kaže da u ovom trenutku o tome ne razmišljaju:

"Ti protesti će biti za demokratske i fer izbore, to je cilj, i zbog toga nema potrebe da tim opterećujemo proteste, jer na njih će doći i oni koji su i za i protiv NATO" kazao je on. 

Medojević  je u «Živoj istini» odgovorio na pitanje da li očekuje da ćemo dobiti pozivnicu za članstvo u NATO krajem godine, govorio je  o odlasku Miodraga Lekića iz fronta te kada će mu tražiti zamjenu, kao i  zašto se PZP nije oglasio kada je mitropolit SPC Amfilohije ordenom sa likom Njegoša odlikovao Vojislava Šešelja.

Antena M, Živa istina

Portal Analitika