Kužina

Sladoled od smokvi i sira

Smokve za ovaj sladoled možete ili prokuvati ili ispeći, a kad im prođe sezona, za pripremu sladoleda možete upotrebiti i džem od smokvi, piše portal Lovesensa.rs.
Sladoled od smokvi i sira
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sastojci:

1 kg smokvi

1 neprskani limun

250 g krem-sira

150 ml mlijeka ili slatke pavlake

1-2 kašike meda ili nektara od agave

Pripema:

Smokve operite, prosušite, uklonite im peteljke pa ih isijecite na krupnije komade. Stavite ih u manji lonac, prelijte sa 1 dl vode te sokom od pola limuna; dodajte i narendanu limunovu koru. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok smokve ne omekšaju, a smjesa se lagano ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

U posudu za miksanje stavite krem-sir i mlijeko (ili pavlaku) pa umiksujte tako da dobijete glatku smjesu. Dodajte prokuvane smokve te ponovno miksujte. Probajte, pa po želji dodajte još kašičicu ili dvije limunovog soka i / ili, ako smokve nisu dovoljno slatke, dodajte malo meda ili nektara od agave. Prebacite u širu posudu i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati; pritom nekoliko puta promiješajte ili umiksujte kako bi sladoled bio kremast.

Ako nije jako vruće, smokve za sladoled možete i ispeći: uklonite im peteljku te ih prerežite na pola pa prerezanom stranom na dole stavite na lim obložen papirom za pečenje. U rerni zagrijanoj na 200 stepeni pecite 15 minuta pa ostavite da se ohlade. Potom ih umiksujte i umiješajte u smjesu od sira i mlijeka, odnosno pavlake.

Izvor: lovesensa.rs; foto: coolinarika.com

Portal Analitika