Crna hronika

Srpski državljani vojska crnogorskog kralja droge

Od 3,5 tona kokaina, koliko je zaplijenjeno u Španiji, srpski državljani krijumčarili čak 2,4 tone. Bili zaduženi za prebacivanje narkotika jahtama a sve za račun bosa Vinetua Čokovića. Vođa klana policiji zapao za oko zbog skupih satova, pišu Novosti.
Srpski državljani vojska crnogorskog kralja droge
Portal AnalitikaIzvor

Uhapšeni su Nikola Dondur (34), Gligorije Peljević (64), Dragan Vasić (49), Dragoslav Živković (55), Saša Jakovljević (41), Slavko Veselinović (47), Nemanja Perić (34) i Ivan Guconić (30). Oni su, kako se sumnja narkotike švercovali jahtama, a najveće zaplijene bile su na plovilima "Amsterdam" i "Martela". Srbi su prema raspoloživim podacima bili zaduženi za prebacivanje droge i polagali su račune isključivo šefu grupe.

Na njenom čelu, prema tvrdnjama srpske policije, bio je Vinetu Čoković (52), rođeni Bjelopoljac, čija se porodica kasnije preselila u Budvu. Čitava akcija u kojoj su učestvovale policije osam zemalja nazvana je upravo po njemu "Vinetu", dok se u Crnoj Gori izvodila pod kodnim nazivom "Kocka".

Pored 3,5 tona kokaina, čija se vrijednost procenjuje na nekoliko desetina miliona eura, zaplijenjeno je i deset miliona eura u kešu, pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane. To ukazuje da su se neki članovi bande bavili i "sitnijim" poslovima sa "travom" uprkos enormnim zaradama koje im je uplaćivao Čoković, kako su utvrdili poreski i policijski organi nekoliko država.

- Pokojni Vinetuov otac je bio pošten i radan čovek. Vinetu je bio mirno dijete, uzoran mladić koji je iznad svega volio fudbal - pričaju u Budvi o čovjeku koji je uprkos tome što je uveliko bio "zaveden" u policijskim "knjigama" lagodno živio u Madridu, gde je u podzemlju bio poznat po tome što je uvijek imao na raspolaganju velike iznose gotovog novca.

Kao i mnoge Crnogorce, koji "padaju" širom bijelog svijeta, odala ga je "ljubav" prema skupocjenim ručnim časovnicima. Policija je pomno pratila ko će na crnom tržištu kupiti 1.400 satova ukradenih 2013. godine u Madridu, čija je vreijdnost bila nekoliko miliona eura. Tako se, kako pišu španski mediji, došlo do Čokovića, na koga je policija u Španiji počela pomno da motri, gotovo ne sluteći da je to bio početak, kako su istakli čelnici španske policije, akcije "Vinetu", jedne od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina!

Vrlo brzo španski istražitelji su imali pred sobom podatke iz "plave knjige" crnogorske policije, gdje je Čoković bio među "bezbjednosno interesantnim osobama koje su pobjegle u Zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju". Našao se tu i podatak da je desetak godina proveo u raznim evropskim zatvorima, i da je prilikom bjekstva iz jednog od njih uspio da oslobodi i čuvenog italijanskog mafijaša, koji mu se revanširao uvođenjem u velike poslove. Poslovi su ga vodili u Kolumbiju, gdje je takođe dopao zatvora, ali uprkos svemu u Madridu se nije skrivao, čak je živio "punim plućima", mada se naslućivalo da je lider "opasne organizovane bande dilera droge".

Španska policija je saopštila da je Čoković pomorcima na prekookenaskim brodovima, kojima se kokain švercovao, isplaćivao velike iznose novca, a direktor crnogorske policije Slavko Stojanović, na konferenciji za štampu u Madridu, saopštio je da je Čoković označen kao najvažniji član te organizovane kriminalne grupe koji su sačinjavali Srbi, Crnogorci, Hrvati, Španci, Porugalci ali i družina sa raznih strana svijeta.

Portal Analitika