Svijet

MMF: Grčkoj potrebno dodatnih 50 milijardi eura

Grčkoj je potrebno dodatnih 50 milijardi eura u naredne tri godine kako bi stabilizovala svoju finansijsku situaciju, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF) i oštro smanjio procjenu rasta grčke ekonomije u ovoj godini sa 2,5 na nula odsto.
MMF: Grčkoj potrebno dodatnih 50 milijardi eura
Portal AnalitikaIzvor

MMF je u izvještaju ponovio svoju raniju preporuku da su Grčkoj potrebne dalje dužničke olakšice u vidu produženja roka otplate kredita i smanjenja kamatnih stopa.

MMF je smanjio procjenu rasta privrede jer smatra da su promjene u grčkoj politici i finansijski pokazatelji od početka ove godine rezultirali znatno većim potrebama za finansiranjem.

Taj izvještaj MMF je objavio uoči nedjeljnog referenduma, na kojem će se Grci izjasniti o ponuđenim uslovima dalje međunarodne pomoći, koji se smatra ključnim za ostanak Grčke u eurozoni.

Pregovori između Grčke i njenih kreditora, vođeni mjesecima bez konkretnog napretka prema rješenju grčkih dužničkih problema, zamrznuti su dok ne bude poznat ishod referenduma, na koji se grčka Vlada neočekivano odlučila prošlog vikenda kako bi građanima dala mogućnost da iskažu svoje mišljenje o ponudi kreditora.

Grčki premijer Aleksis Cipras poziva građane da kažu ne uslovima kreditora kako bi ojačali položaj Vlade u pregovorima, koja bi, kako se nada, u tom slučaju već u ponedjeljak mogla postići bolji dogovor s kreditorima.

Čelnici eurozone poručuju da bi ne na referendumu dovelo u pitanje ostanak Grčke u eurozoni.

(SEEbiz)

Portal Analitika