Društvo

Njemačka odobrila izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori

Ministarstvo pravde Crne Gore danas je obaviješteno diplomatskim putem da je Savezna Republika Njemačka odobrila izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori radi daljeg krivičnog gonjenja. Primopredaja gonjenog biće realizovana po okončanju izdržavanja kazne u SR Njemačkoj.
Njemačka odobrila izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećanja radi, Ministarstvo pravde Crne Gore ranije je zatražilo izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori od strane Republike Austrije, nakon čega je obaviješteno od strane Ministarstva pravde te zemlje da je prema potjernici Njemačke izdat evropski nalog za hapšenje Kalića, u cilju predaje Njemačkoj radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina opojnim sredstvima na organizovan način, kao i da je nadležni Pokrajinski sud u Beču donio odluku da se Kalić preda Njemačkoj.

Iz Ministarstva pravde napominju da predaja Kalića Njemačkoj nije predstavljala ograničenje da Crna Gora zatraži njegovo izručenje od te zemlje za svrhe dostupnosti pravosudnim organima Crne Gore za vođenje krivičnog postupka.

Podsjećamo, državljanin Crne Gore Safet Kalić, uhapšen je 20. oktobra prošle godine u Austriji po međunarodnoj potjernici koju je 2011. godine po zahtjevu državnih organa Crne Gore raspisao NCB Interpol Podgorica.

Kalić je krajem januara iz Beča izručen vlastima u Njemačkoj, koje su ga godinama tražile zbog krivičnih djela vezanih za trgovinu drogom.

Za Kalićem je potjernica raspisana 4. avgusta 2011. godine kada je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog optužbi da su Kalić, njegov brat Mersudin i supruga Amina, u Crnoj Gori “oprali” 7,7 miliona eura, stečenih prodajom droge u Njemačkoj. Četiri dana nakon što je Kalić uhapšen u Beča, tamošnje vlasti su dopisom obavijestile Crnu Goru da Rožajca traže i Njemci, koji su ranije raspisali evropski nalog za njegovo hapšenje. Njemačka tereti Kalića za više krivičnih djela vezanih za prodaju droge u periodu od 1995. do 1996. 

Portal Analitika