Turizam

GVOZDENOVIĆ: Podsticajne mjere za oblast turizma

Sve turbulencije i ekonomske krize u Evropi i svijetu ne utiču pozitivno na razvoj turizma, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i dodao da je, bez obzira na to, zadovoljan turističkim pokazateljima ovogodišnje ljetnje sezone.
GVOZDENOVIĆ: Podsticajne mjere za oblast turizma
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da krize destimulišu ljude da se pomjeraju i u interesu crnogorskog turizma je da nigdje ne postoji nijedan problem, počevši od Grčke ili bilo koje druge države.

„Samo dobro u čitavom svijetu doprinosi dobru Crne Gore“, rekao je Gvozdenović nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanje kako će se grčka kriza odraziti na Crnu Goru.

On je rekao da očekuje povećanje broja turista, koji se sve više informišu o Crnoj Gori zahvaljujući dobroj prethodnoj promociji.

„O povećanju broja turista svjedoče i izvještaji za prvih pet mjeseci o broju turista, pri čemu u maju imamo devet odsto više dolazaka i noćenja“, rekao je Gvozdenović.

Crna Gora je, kako je dodao, jedna od rijetkih zemalja koje bilježe proges kada je riječ o broju turista iz Rusije, s obzirom na to da su pravovremeno reagovali i prilagođavali turističku ponudu.

„Ne mogu sigurno da kažem koliki će biti broj turista sa tog područja, ali ono planirano do kraja smo uradili. Dobro organizovana kampanja dodatno utiče na jačanje imidža, pri čemu je ključno da ona odgovara realnom stanju na terenu“, rekao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, ako budu uradili turističku sezonu onako kako je planirano, sigurno će biti bolja nego prošlogodišnja.

Gvozdenović je, odgovarajući na pitanje koje mjere su preduzete na unaprijeđenju ponude, posebno kada je riječ o rješavanju problema vode u primorskim opštinama, kazao da je Vlada preuzela realizaciju regionalnog vodovoda gdje su angažovana sredstva oko 100 miliona eura.

„Aktivno smo radili u dijelu vezano za pomoći i podršku lokalnim samoupravama u dijelu jačanja sekundarne mreže. Ostvarena su značajna poboljšanja, naravno da se određene havarije mogu desiti što zahtjva malo bolji monitoring u pripremi sezone“, rekao je Gvozdenović.

Međutim, kako je naveo, ti problemi su prevaziđeni zbog čega može da pozove turiste da dođu u sređenu Crnu Goru.

Gvozdenović je kazao da je Vlada usvojila Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za ovu i narednu godinu, koji se sastoji iz pitanja unaprijeđenja i obogaćivanja turističke ponude sa ciljem da podstaknu preduzetnike, građane i preduzeća da izađu sa predlozima u cilju poboljšanja usluge, unaprijeđenja ponude u oblasti kulturnog turizma i organizacije manifestacija.

„Pripremamo i konkurs Sva čuda Crne Gore, pri čemu je plan da podstaknemo inovativne ljude koji dobro poznaju tradiciju Crne Gore, kako bi ododatno osvježili ponudu, što bi motivisalo turiste da dođu“, dodao je Gvozdenović.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, kazala je da se prva, od tri mjere podsticaja, odnosi na unaprijeđenje infrastrukture u kojem se maksimalni iznos sredstava koji može da se dobije projektuje sa osam hiljada eura, a korisnik koji aplicira dužan je da obezbijedi podršku u iznosu od 20 odsto.

„Kada je u pitanju kulturni turizam, maksimalan iznos sredstva koji može da se dobije je 80 odsto opravdanih troškova, odnosno osam hiljada eura, a 20 odsto je ono što obezbjeđuje onaj ko aplicira“, precizirala je Radak Kukavičić.

Podrška manifestacijama podijeljena je, kako je kazala, manje manifestacije do 30 hiljada eura i one veće čija vrijednost prelazi 30 hiljada eura.

„Kada su u pitanju manje, javni poziv će biti sve dok se namijenjena sredstva ne utroše, a kada su u pitanju veće manifestacije može da se dobije iznos 50 odsto opravdanih troškova što je maksimalno 20 hiljada eura po projektu“, navela je Radak Kukavičić.

Poziv će, kako je dodala, biti otvoren 21 dan, nakon čega će objaviti ko je sve dobio podršku.

Portal Analitika