Abiznis

Lokalna uprava podržala radnike brodogradilišta

Bivši radnici Jadranskog brodogradilišta i danas su se, kako su najavili, ispred kapije firme okupili u znak protesta zbog uvođenja stečaja. Sa njima su razgovarali predsjednik i potpredsjednica Opštine, Nikola Gojković i Tamara Vujović i sekretar za finansije, Radovan Božović. Oni su iskazali razumjevanje i obećali podršku lokalne samouprave.
Lokalna uprava podržala radnike brodogradilišta
Portal AnalitikaIzvor

Najavili su sazivanje vanredne sjednice Skupštine iduće sedmice, kao i angažovanje pravnika koji će se pozabaviti njihovim pravima i potraživanjima, kao i pružiti pomoć u pripremi sjutrašnjeg sastanka u Ministarstvu finansija.

Radnici će se svakodnevno okupljati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, kategoričan je i danas bivši član Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić.

"Predstavnici opštine su ponudili pomoć, najavili sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta u utorak, na kojoj će prisustvovati i naš predstavnik. Iznijećemo problem sa kojim smo se suočili. Mi samo želimo da se čuje za naš status nakon uvođenja stečaja. Borićemo se i dalje za naša prava i zahtjeve preko naših organa, Vlade i resornih ministarstava", kazao je Krivokapić.

On je podsjetio i da su radnici obavili razgovor i sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem koji ih je upoznao sa njihovim pravima, koja, kako kaže, nemaju.

Krivokapić: Za naša prava borićemo se preko zvaničnih organaKrivokapić: Za naša prava borićemo se preko zvaničnih organa

"Ispada da prava nemamo. Na Birou smo od juče svi, a šta će biti dalje – ne znamo, dok se ne kompletira sva ta neophodna papirologija iz Brodogradilišta. Uglavnom, krucijalan nam je sastanak sjutra u Ministartsvu finansija", kazao je Krivokapić.

Poreska uprava najviše potražuje od Brodogradilišta, oko 6 miliona eura za neplaćene poreze i doprinose državi za tadašnjih 400 radnika i na njihov zahtjev je i uveden stečaj.

Sporazumni raskid radnog odnosa i otpremnine dobilo je u ponedjeljak 126 radnika koji su se ranije prijavili za odlazak. Prošle i pretprošle godine sporazumni raskid je potpisalo još po toliko radnika i svi su isplaćeni. Ostalo je još 194 radnika koji su juče dobili rješenja o otkazu. Pored njih, tu je i 70 radnika koji imaju više od 30 godina radnog staža koji, po novom Zakonu o stečaju, stiču pravo na penziju.

Bijelski stečajci puno očekuju od sjutrašnjeg sastanka u Podgorici, u Ministarstvu finansija. Iznijeće zahtjeve: povezivanje radnog staža za 5 i po godina, ali po ostvarenim zaradama, isplatu plate za pola marta, april, maj i jun, ne po stečajnim nego zarađenim uslovima, isplatu zaostale zimnice, stanarina, kao i sredstava iz stambenog fonda u koji je menadžment bio dužan da uplaćujuje 2 odsto od bruto zarada godišnje. Od ishoda tog sastanka zavisi hoće li radikalizovati proteste.

U međuvremenu, pozvali su i 5.500 manjinskih akcionara, koji raspolažu sa 37 odsto imovine, da im se pridruže. (Radio Jadran)

 

Portal Analitika