Kultura

VIDEO: Otvoren XXIII Kotorski festival pozorišta za djecu, najmlađi "okupirali" Stari grad

Uručenjem ključeva grada predstavnici djece Anastasiji Sredojević, kojoj su ih predali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednika opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića sinoć je na Ljetnjoj pozornici svečano otvoren 23. Kotorski festival pozorišta za djecu.
VIDEO: Otvoren XXIII Kotorski festival pozorišta za djecu, najmlađi "okupirali" Stari grad
Portal AnalitikaIzvor

U pozdravnom govoru Stjepčević je istakao značaj koji festival ima za grad i Crnu Goru, i napomenuo da će kroz Kotorski festival pozorišta za djecu taj grad ugostiti više od dvjesta umjetnika iz 18 zemalja.

Prisutnima se zatim obratio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je potcrtao neophodnost osnivanja pozorišta za djecu "koje svakako treba i mora biti u Kotoru".

- Ovaj naš, kotorski festival traje već 23 godine i još se širi, što znači da imamo nešto kvalitetno čime treba svi u Crnoj Gori da se ponosimo - dodao je Vujanović.

Festival je počeo predstavom "Čarobnjak iz Oza" Gradskog pozorišta iz Podgorice. Pozorišna magija je bila na sceni punih sat i dvadeset minuta i djeca su bez daha pratila bravure glumaca, među kojima su Kristina Stevović, Jelena Simić, Božo Zuber i Dejan Đonović.

0207kotor2Nakon podnevnog predavanja za roditelje "Vaspitni postupci roditelja i njihove razvojne posljedice na djecu", djeca će od 18, 19 i 20 časova u Kultunom centru "Nikola Đurković" moći da pogledaju norvešku predstavu za bebe "Kra, kra". "Uspavana ljepotica" Dramskog studija iz Budve i Škole baleta "Stars" biće igrana od 19 časova na Pjaci od kina. Predstava za mlade "Kinez", koprodukcija Gradskog pozorišta iz Podgorice i KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu, nastala u saradnji sa Kulturnim centrom "Nikola Đurković" i udruženjem ASSITEJ Crna Gora, biće izvedena od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici. Pola časa kasnije, u Atrijumu Kulturnog centra počeće javni čas polaznika Dramskog studija "Prazan prostor" iz Podgorice.

I sjutrašnji program počinje komadom "Kra, kra" za najmanju publiku, koji će biti igran od 18 i 20 časova u Kulturnom centru. Od 20.30 poznata američka spisateljica Meg Volicer družiće se sa mladim čitaocima na Pjaci od kina. Svečano otvaranje pratećeg muzičkog programa Festivala gudača, biće obilježeno koncertom "Čarobno čelo" u Crkvi Svetog Duha od 21 čas. Pola sata kasnije, na Ljetnjoj pozornici će Kraljevsko pozorište "Zetski dom" sa Cetinja izvesti predstavu "Ivica i Marica" namijenjenu djeci starijoj od šest godina, dok će u Kinu "Boka" biti prikazan film "Ovo je moj život" nastao po istoimenom djelu Meg Volicer. Za kraj večeri predviđena je "Plava soba" koju će Dramski studio "Zahumlja" iz Nikšića izvesti u Atrijumu Kulturnog centra od 22 časa.

Foto: KotorArt/Dalibor Ševaljević

Portal Analitika