Kultura

ODAKLE ZOVEM: Promocija knjige Boža Koprivice i omaž Kseniji Cicvarić

Nikada nisam znala što da kažem u ovakvim trenucima, pa ću samo reći da je VII festival kratke priče "Odakle zovem" otvoren.
ODAKLE ZOVEM: Promocija knjige Boža Koprivice i omaž Kseniji Cicvarić
Portal AnalitikaIzvor

Ovim riječima je menadžerka manifestacije Varja Đukić sinoć otvorila ovaj događaj pred brojnom publikom na platou isped podgoričke Knjižare "Karver".

Veče je počelo njenim razgovorom sa prvom gošćom festivala, popularnom američkom spisateljicom Meg Volicer, koja je govorila o upoznavanju sa Crnom Gorom i Podgoricom tokom prvog dana njenog boravka.

Uslijedio je osvrt na deset godina Knjižare "Karver", pod čijim se okriljem festival organizuje, svemu što je prethodilo njenom nastanku, što ona danas predstavlja za kulturnu scenu glavnog grada i nastanku festivala "Odakle zovem". Svoja sjećanja sa publikom su podijelili filmski kritičar Aleksandar Bečanović, pisac i reditelj Nemanja Bečanović, producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Sehad Čekić, kao i hrvatski pisac i publicista Kruno Lokotar, koji je podsjetio pisce da "svijet ideja treba da spuste toliko da je materijalizuju u riječ i tako budu bliski s publikom".

- I, kako Ognjen Spahić kaže: Ovo je knjižara sa najskupljom tendom u Evropi - dodao je Lokotar pokazujući na most ispod kojeg se sada nalazi objekat Banje.

Prikazan je i prvi dio filma "O Karveru", dokumentarca nastalog u produkciji međunarodnog kulturnog projekta ArTVision, u kome su govorili Varja Đukić, Andro Martinović, Andrej Nikolaidis, Maja Bogojević i Miro Minić. Snimanje filma nastavlja se tokom festivalskih dana i, prema najavama, biće u cjelosti prikazan na zatvaranju, 6. jula.

0207odakle2Program je danas nastavljen projekcijama filmova "Strasti" i "Dim" reditelja Vladimira Perovića.

Večernji program počinje segment Katedrala, u okviru kojeg će se putem video-linka predstaviti poznata hrvatska autorka Ivana Sajko. Uz moderatora Kruna Lokotara, ona će govoriti o knjizi "Trilogija o neposluhu: To nismo mi – To je samo staklo".

Nova knjiga Boža Koprivice "Luđak je vječno dijete – partizanski eseji" biće promovisana od 21.30 sati ispred Knjižare "Karver". O djelu jednog od najznačajnijih esejista regiona govoriće Teofil Pančić, Ljubomir Đurković i Enver Kazaz, a prema najavama i ministar kulture Pavle Goranović, koji je ispred te institucije pomogao objavljivanje knjige.

Treći dan festivala "Odakle zovem" otvoriće diskusija na temu "Portret umjetnice – Prema ludilu (i revoluciji)" u Ministarstvu kulture na Cetinju od 10 sati, u kojoj će učestvovati Enver Kazaz, Pavle Goranović, Kruno Lokotar, Teofil Pančić, Božo Koprivica, Dragana Kršenković Brković, Slobodan Milatović, Ana Vukotić, Ivan Lovrenović, Branko Baletić, Ljubomir Đurković, Varja Đukić i Ana Matić.

Program u Podgorici nastavlja segment Katedrala u kome će od 20 časova biti predstavljena italijanska spisateljica Franćeska Melandri, uz moderatora Seida Serdarevića, i prevoditeljku Terezu Albano. Sat kasnije, na istom mjestu će biti predstavljen autor Ivan Lovrenović, u okviru programa Bez velikih riječi, molim!, a moderator je Enver Kazaz.

Od 22.30 sati, na platou ispred Knjižare "Karver", segment Gdje se voda spaja s drugom vodom biće posvećen Kseniji Cicvarić, o kojoj će govoriti njen sin Duško Novaković, zatim Ivan Lovrenović i Miloran Miranović, a publika će moći da čuje i sopran Anđelu Jovićević uz pratnju Omera Đurđevića na harmonici.

Sjutra će program festivala "Odakle zovem" biti prvi put priređen i u Kotoru. Meg Volicer gostovaće na Pjaci od kina u 20 sati i predstaviti roman "Belzhar". Moderatorka je Jasmina Bajo, prevodilac Petar Božović, a odlomke iz knjige čitaće članovi Dramskog studija "Nikola Đurković". Nakon toga, u Kinu "Boka" biće prikazan film "This is My Life", koji je po romanu Meg Volicer, režirala Nora Efron.

Književni festival "Odakle zovem" organizovan je uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorice, međunarodne fondacije Traduki, kompanije "Plantaže - 13. jul", Fondacije "Petrović Njegoš", Instituta "Junus Emre", ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Slovenije i Italije, brojnih prijatelja i pokrovitelja.

K.J.

Portal Analitika