Kultura

GRAD TEATAR: "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" i izložba Žo An Lanvil

Drama "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" koju je po tekstu Mira Gavrana režirao Irfan Mensur, biće večeras izvedena od 21.30 časova na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu, u okviru XIX Grad teatra.
GRAD TEATAR: "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" i izložba Žo An Lanvil
Portal AnalitikaIzvor

U glumačkoj podjeli predstave nastale u saradnji BITEF teatra i Jugoarta, su: Predrag Ejdus, koji tumači Tolstoja, Jasmina Večanski koja glumi Sofiju, Ivan Đorđević u ulozi Čehova i Hana Selimović u ulozi Olge.

- Riječ je o komadu najizvođenijeg savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana, čija su djela prevedena na više od trideset jezika i na osnovu kojih je priređeno više od 250 pozorišnih premijera širom svijeta. Gavran je dobitnik više od 20 važnih književnih nagrada i jedini je savremeni pisac u svijetu koji ima festival posvećen njegovom liku i djelu - "Gavranfest" i to od 2003. godine u Slovačkoj. Prošle godine festival je premješten u Poljsku... Drama se dijeli na više nivoa. Jedan nivo je odnos mladog i starog pisca - što je ujedno i odnos starog i novog u umjetnosti. Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu slutimo čovjekovu borbu protiv samoće. Odnosi među likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima - navodi se u najavi ovog komada.

Izložba "Priroda univerzuma" čija je autorka Žo An Lanvil, biće sjutra otvorena u Crkvi Santa Marija u 21 čas.

Postavku, koju Grad teatar realizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade, otvoriće nerezidentni ambasador te zemlje, Filip Pinington.

- Žo En Lanvil nam daje prostor za skrivanje od uništenja okoline i ljudskog potencijala. Grafike, crteži i objekti, tri različita medija kroz koji umjetnica predstavlja skloništa. Za prikaz poremećaja ekološke ravnoteže, ona mijenja oblike predmeta iz prirode, kao što su kamenje, stijene, gnijezda i jaja - navodi se u katalogu za ovu izložbu.

Žo An Lanvil diplomirala je na Univerzitetu "Trua rivijer" u Kvebeku 1979. godine. Aktivna je učesnica međunarodne likovne scene više od tri decenije i imala je više od 40 samostalnih izložbi. Učestvovala je na više od dvjesto grupnih izložbi, u cijelom svijetu, uključujući i pedesetak međunarodnih bijenala i žiriranih izložbi. 

Portal Analitika