Politika

Spasoje Peđa Kovačević: DF poziva na proteste, a boga mole da im se niko ne pridruži

Do sada se pokazalo da kolege iz Demokratskog fronta pozivaju na proteste, a boga mole da im se niko ne pridruži, kako bi se ostvarili njihovi suštinski ciljevi, a to su usko politički interesi, šapćući pri tom po terenu kako su svi isti, samo su oni prava opozicija – ocijenio je u intervjuu Pobjedi sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke narodne partije Spasoje Peđa Kovačević.
Spasoje Peđa Kovačević: DF poziva na proteste, a boga mole da im se niko ne pridruži
Portal AnalitikaIzvor

Protest je, kaže Kovačević, legitiman vid izražavanja neslaganja sa načinom na koji se sprovodi politika vlasti, ali napominje da protest mora imati i jasan cilj.


POBJEDA: Nedavno Ste u ime SNP prisustvovali kongresu DPS, zbog čega je dio opozicije zamjerio Vašoj partiji. Kako komentarišete te opaske?

KOVAČEVIĆ: Kao što je poznato javnosti Crne Gore, na nedavno održanom Kongresu SNP, pored brojnih gostiju iz Crne Gore i inostranstva, bio je prisutan i politički direktor i poslanik DPS-a Tarzan Milošević. Imajući to u vidu, smatram da je, sa aspekta elementarno civilizovanog, društveno prihvatljivog ponašanja i tradicionalnog vaspitanja u Crnoj Gori,  normalno da na poziv DPS-a, SNP odredi predstavnika na funkcionalno odgovarajućem nivou. Tako sam kao sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora bio gost na njihovom Kongresu.
Nažalost, čak i takozvani nezavisni mediji nijesu željeli prenijeti riječi i poruke koje sam uputio učesnicima Kongresa DPS-a, već su prostor dali komentarima koje najrađe, zbog nivoa i stila na koji su dati, ne bih ni komentarisao. Umjesto komentara, svima koji su se opteretili prisustvom SNP-a na Kongresu DPS-a, reći ću ono što sam, između ostalog, rekao u tom kako ga nazvaše “pozdravnom” govoru na Kongresu DPS-a. Da svi dobro upamte. “SNP je bila i ostala najznačajniji politički protivnik Demokratskoj partiji socijalista svih prethodnih 17 godina”. Dodaću zbog svih onih koji nas čas pozivaju na zajedničku borbu, a čas sumnjaju u naš opozicioni kapacitet, SNP je za svih tih 17 godina, bez obzira na uspone i padove najznačajniji opozicioni subjekt na političkoj sceni Crne Gore, bez koga je nezamisliva bilo kakva značajnija promjena. Tako je bilo, tako jeste i tako će biti.

POBJEDA: Kako ocijenjujete to što još nije počela primjena Izbornog zakona, koji je usvojen prije više od godinu?
KOVAČEVIĆ: To je jedan od ilustrativnih primjera koji govori u prilog tvrdnji o prijekoj potrebi da Crna Gora konačno postane država vladavine prava. Često možete čuti kako se vlast hvali donijetim evropskim zakonima koji, bez mehanizama za primjenu, predstavljaju mrtvo slovo na papiru.
Bez fer i demokratskih izbora ne samo da se ne može govoriti o na demokratski način formiranoj vlasti i o bilo kakvom njenom legitimitetu. Ta nesporna činjenica upravo dovodi u pitanje i to da li takva vlast iskreno želi da Crna Gora postane članica Evropske unije.


POBJEDA: Iz Demosa je prije nekoliko dana saopšteno da opozicija, u cilju obezbjeđivanja pune primjene izbornog zakona, mora da izvrši jedinstven pritisak na vlast koji bi uključivao i bojkot parlamenta. Šta Vi mislite o toj ideji?

KOVAČEVIĆ: Bojkot parlamenta kao jedan od načina, kako rekoste, pritiska na vlast je već poznat na crnogorskoj političkoj sceni, i to sa vrlo lošim iskustvom. Brojni su razlozi za to. Bez obzira na težak socio-ekonomski položaj većine građana, oni jasno zapažaju da bojkot parlamenta mora da podrazumijeva i bojkot skupštinske blagajne, jer se jedino tako može poslati poruka da ste za ideju za koju se zalažete spremni i na ličnu žrtvu, kako biste time tražili i dobili podršku.

POBJEDA: A koji bi onda, po Vama, način pritiska bio adekvatan?
KOVAČEVIĆ: Adekvatan može biti samo onaj pritisak kojem prethodi iskreno osmišljen i javno objašnjen cilj, kao i lični doprinos koji je primjer drugima.

POBJEDA: Iz Demokratskog fronta već odavno najavljuju organizaciju protesta u cilju spriječavanja potencijalne izborne krađe. Hoćete li se pridružiti kolegama iz Fronta?

KOVAČEVIĆ: Protest je legitiman vid izražavanja neslaganja sa načinom na koji se sprovodi politika vlasti. Protest mora imati jasan cilj, ali i način kako će se taj cilj ostvariti. Uobičajeno je da se u pripreme takvog, ponavljam potpuno legitimnog i legalnog načina iskazivanja nezadovoljstva, ulazi sa što manje javnosti, a više poštenih, iskrenih i nadasve cilju posvećenih kontakata sa najširim strukturama društva. Međutim, do sada se pokazalo da kolege iz DF pozivaju na proteste, a Boga mole da im se niko ne pridruži, kako bi se njihov suštinski cilj, a to su usko politički interesi, ostvarili, šapćući pri tom po terenu kako su svi isti, samo su oni prava opozicija.
S obzirom da je država u teškom socijalno – ekonomskom položaju, gdje svakodnevno imamo štrajkove i proteste mora se pronaći način izlaska iz krize, nuđenjem konkretnih rešenja za konkretne problem, kao što to rade poslanici SNP-a u Skupštini. Navešću samo neke novije primjere, kao što je Predlog izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Njime se traži produžetak roka u kome bi brojni radnici, koji su usljed stečaja u svojim preduzećima ostali bez izvora egzistencije, mogli ostvariti pravo na penziju pod olakšanim uslovima. Tu je i najnoviji predlog rebalansa Budžeta, kojim zahtijevamo intervenciju države za spašavanje građana Kolašina, koji su zbog prethodne vlasti, došli u finansijski bezizlaznu situaciju.

POBJEDA: SNP je partija koja se protivi približavanju Crne Gore NATO savezu, dok sa druge strane, iz Vlade tvrde da je Alijansa jedini garant sigurnosti i prosperiteta države. Šta Vi viditi kao drugu soluciju?


KOVAČEVIĆ: SNP je protiv punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u. A što se tiče garancije za sigurnost i prosperitet država članica tog saveza, nema boljeg primjera od Grčke. SNP se zalaže da odluku o pristupanju Crne Gore NATO savezu donesu građani na referendumu. Naravno, uz prethodno datu mogućnost da građani budu upoznati sa svim dobrim i lošim stranama pristupanja. Jedino nakon tako sagledanog stanja mogu donijeti pravu odluku za sebe i svoje potomke. 

Pobjeda

 

Portal Analitika