Politika

Vuković: Optužuju nas oni koji bi na naše mjesto

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna izborna komisija ozbiljno rade na uspostavljanju sistema za efikasnu primjenu odredaba izbornog zakonodavstva i taj posao privode kraju, kazao je Pobjedi poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković pozivajući se na informacije koje je dobio iz tih institucija. Na ovaj način Vuković je odgovorio na sve češće kritike opozicionih struktura u Crnoj Gori, koje tvrde da primjena izbornog zakonodavstva proračunato kasni, kako bi i naredni parlamentarni izbori bili sprovedeni na nefer i nedemokratski način.
Vuković: Optužuju nas oni koji bi na naše mjesto
Portal AnalitikaIzvor

- Parlamentarni izbori biće održani sredinom naredne godine. Dakle, još godinu je do njih, a već se tvrdi da će biti nedemokratski, zato što nije obezbijeđena elektronska identifikacija birača. Nije tačno. Na tome se radi i to je vrlo zahtjevan posao. Prema mojim informacijama, radi se na nabavci hardvera i uspostavljanju softvera. Ako ne vjerujete, provjerite kod Ministarstva.

Neko je počeo da viče - ništa od toga, a da nam godina dana još predstoji do narednih izbora. Državna izborna komisija takođe ozbiljno radi na tom procesu.

Raspisala je interni oglas za kadrovsko popunjavanje službi, na koji se niko nije javio. I to je demokratski. Onda su išli sa javnim konkursom, napravljena je sistematizacija radnih mjesta u toj službi i mislim da ovih dana taj posao treba da bude završen. Dakle, godinu prije narednih parlamentarnih izbora – rekao je Vuković Pobjedi.

Ne postoji, kako je naveo, nijedna osnova da u ovom trenutku možemo zaključiti da izbori neće biti sprovođeni i kontrolisani na regularan i zakonom predviđen način.

Vuković upozorava i da se, ukoliko u postupcima koji teku ima prostora za prigovor, to čini kroz procedure kojima raspolažu parlamentarci, a ne na ulici.

- Ne treba zaboraviti ni da smo mi parlamentarci, naročito opozicioni, spriječili to isto Ministarstvo unutrašnjih poslova da obezbijedi tehnički uslov koji bi mu, prilikom vođenja jedinstvenog biračkog spiska, pomogao u boljem obavještavanju birača o načinima kako da dođu do birališta. Mi poslanici bolje znamo od onih kojima smo zakonom definisali obaveze koje treba da završavaju.

Kritikujemo sami sebe bacajući odgovornost na one koji sa tim nemaju nikakve veze, da bi stvorili prostor i kako tako legitimisali ničim utemeljenu namjeru da obmanjujući građane izvedu na ulice i da na ulici organizuju prve, kako kažu, demokratske i slobodne izbore – ističe Vuković.

 On navodi da zagovornici te priče pokušavaju da „postanu vlast prije izbora“. - I formiraju vladu koja se ne može formirati na osnovu izborne volje građana, nego političke trgovine i pritiska sa ulice – kaže Vuković.

A žrtve te ulične demokratije su, dodaje on, demokratske ambicije Crne Gore.

- To je u suštini cilj najvećeg dijela opozicije. Da se upozori međunarodna javnost da Crna Gora ne treba da dobije poziv za NATO. Početak i kraj čitave ove moje priče, a njihove namjere, je da se zaustavi demokratski put Crne Gore, koja je najbolja priča na Balkanu sve sa ovim političkim strukturama koje konstantno dobijaju podršku na izborima – navodi on.

Sve, kaže Vuković, ide do takvih apsurda da, kao odgovor, nije ni potreban racionalan komentar.

- To veze nema sa procedurom realizacije izbornog procesa, već je sve sadržano u rečenici jednog od opozicionih poslanika, koji je rekao kako sve treba uraditi da u budućim izbornim procedurama ne učestvuju najjaći politički subjekti, a prije svega Demokratska partija socijalista. Dakle, treba sve uraditi, pa i bacanjem magle dokazati da nam ništa drugo nije ostalo osim ulice i ulične demokratije. Ulica samo treba da instalira one koji iz pozicije, za sada potpuno neozbiljne politicke alternative, žele da pređu u poziciju navodne vlasti. Ja to ne mogu doživjeti kao ozbiljan zahtjev – zaključio je Vuković. 

Portal Analitika