Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • CPC zatražila stavljanje van snage DUP-a Ostrog-Glava Zete: Utvrditi ko je vlasnik Ostroga pa onda graditi

CPC zatražila stavljanje van snage DUP-a Ostrog-Glava Zete: Utvrditi ko je vlasnik Ostroga pa onda graditi

Crnogorska pravoslavna crkva je tražila da se Nacrt detaljnog urbanističkog plana Ostrog-Glava Zete“ stavi van snage dok se ne riješi vlasničko pitanje nad Manastirom Ostrog i o tom dokumentu ne izjasni Ustavni sud, Skupština Crne Gore i naučna i kulturna javnost – kazao je Pobjedi potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.
CPC zatražila stavljanje van snage DUP-a Ostrog-Glava Zete:  Utvrditi ko je vlasnik Ostroga pa onda graditi
Portal AnalitikaIzvor

Pobjeda je juče obavila da će nacrt DUP-a „Ostrog – Glava Zete“ morati na doradu, jer obrađivači nijesu, ni u naknadnim analizama, uzeli u obzir neke od važnih primjedbi koje su se čule tokom jednomjesečne javne rasprave, a tiču se prvenstveno prostora koji sa mnogih aspekata dotiče specifične potrebe kompleksa ostroških svetinja.

- Cetinjska filijala Beogradske patrijaršije je nezakoniti vlasnik, nesavjesni korisnik i strano pravno lice koje ilegalno djeluje u zemlji. Stoga ne može da bude investitor radova u kompleksu Donjeg i Gornjeg manastira Ostrog. Ta organizacija ne namjerava da u  manastirskom kompleksu gradi objekte duhovne namjene, nego međaše velikosrpskih prostora koji ni enterijerno ni eksterijerno nijesu oslonjeni na autentične vrijednosti – tvrdi Vučinić.

On je kazao da je simbolički značaj ostroškog svetilišta za Crnu Goru i Crnogorce takvih potencijala da se ne može prepustiti na upravljanje bilo kome ko ne oličava suverenitet i integritet crnogorske zajednice.

- O tome mora da se povede računa. Našim odnosom prema Manastiru Ostrog u  vlasničkom, duhovnom i kulturološkom smislu, šaljemo jasnu poruku javnosti o nacionalnom identitetu, državnom suverenitetu i sopstvenoj duhovnosti, koja je u svemu osobena, zbog čega i jesmo Crnogorci I zbog čega je ovo Crna Gora – naveo je Vučinić.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da DUP-om treba predvidjeti izgradnju konaka sa 50 soba na lokaciji Donjeg manastira, što je i bio zahtjev  predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske.

U planska dokumenta neophodno je unijeti i urbanističko-tehničke uslove za dogradnju i rekonstrukciju pojedinih objekata unutar kompleksa Gornjeg manastira, što bi   podrazumijevalo i naknadnu legalizaciju do sada obavljenih radova o kojima se u javnosti, proteklih par mjeseci, dosta govorilo i pisalo. U mišljenju Ministarstva naloženo je da se iz buduće planske dokumentacije eliminišu svi montažni i objekti od čvrstog materijala, koji rade na osnovu privremenih dozvola.

Vučinić je podsjetio da je uprava Manastira Ostrog tražila da joj se dozvoli da u kompleksu Donjeg manastira sagradi sabornu crkvu za nekoliko stotina vjernika „vjerovatno posvećenu Svetome Savi i Nemanji, takozvani pirg ili višespratnu kulu, po ugledu na pirg cara Dušana u Hilandaru, i konačište za više stotina gostiju, što im nije dozvoljeno“.

- Namjera im je bila da razbojničkom arhitekturom i arhitektonskom estetikom uspostave dominaciju nad svetilištem I jasno aklamiraju dominaciju velikosrpske nad crnogorskom nacionalnom i državnom idejom. To bi bio protivdržavni i protivustavni akt s elementima veleizdaje. Zato smo i zahtijevali da se Nacrt detaljnog urbanističkog plana „Ostrog-Glava Zete“ do daljnjeg stavi van snage – rekao je Vučinić.

Portal Analitika