Društvo

Demokrate: Regionalna fudbalska liga spas za crnogorski fudbal

Jedini spas za klupski fudbal u Crnoj Gori leži u hitnom formiranju regionalne fudbalske lige, nalik onome što se u košarkaškim okvirima gleda već nekoliko godina, jer bi zajedničko takmičenje imalo brojne pozitivne implikacije a i stalo bi se na put strmoglavljenju sporta, smatra član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Boško Kovačević.
Demokrate: Regionalna fudbalska liga spas za crnogorski fudbal
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, kvalitet fudbala u prvoligaškim takmičenjima Crne Gore karakterišu slike praznih stadiona, a klupski neuspjesi na međunarodnoj sceni nameću potrebu da konačno otvorenoovom problemu pogledamo u oči.

"Posebno na to imamo pravo mi koji smo dobar dio svog života proveli baveći se aktivno sportom, a takvih među Demokratama ima zavidan broj. Ako uporedimo kvalitet prvoligaškog i drugoligaškog takmičenja sada i u prvim godinama nakon osamostaljenja možemo primijetiti strmoglavi pad. Umjesto podizanja kvaliteta fudbala, poboljšanja prateće infrastrukture, uslova za bavljenje fudbalom posebno mlađih kategorija, punih stadiona mi imamo slike poluregularnih takmičenja, gotovo praznih stadiona, nerijetko terena na kojima se ne mogu odigrati utakmice, kratko rečeno iz ugla budućnosti, jedno alarmantno stanje", upozorio je Kovačević.

Navodeći da bi uvođenje regionalne lige bio pravi magnet za gledaoce, Kovačević smatra da bi tradicionalni derbi mečevi izazivaliveliku pažnju, pa bi se tako pojavili puni stadioni i imali bi mnogo veće markentiške, a time i finansijske efekte.

"Ono što je posebno bitno mladi igrači bi imali mogućnost da igraju jako takmičenje i time ne bi imali  potrebu u ranoj mladosti odlaziti u inostranstvo. Klubovi bi imali veliki interes jer bi mladi igrači kao izgrađeni odlazili u inostranstvo za mnogo bolje uslove i po klubove, ali i same igrače. Sigurni smo da bi jedna ovakva ideja iskreno podržana od strane svih naišla na veliku podršku od strane UEFE koja bi minimum omogućila da pobjednik ovog takmičenja direktno igra Ligu šampiona", konstatuje Kovačević.

Prema njegovim riječima, jedini argument protiv ove ideje koji neko može eventualno potegnuti je pitanje bezjednosti na stadionima zbog iskustava iz bliže i dalje prošlosti.

"Postoji i tu rješenje. Ukoliko je procjena da je to problem zbog nedovoljne snage država u ovom trenutku za odlučan obračun sa huliganima, može rješenje biti da jednu godinu, dvije ili čak i tri godine gostujući navijači nemaju pravo organizovanog prisustva utakmicama. Imali bi i pored toga pune stadione, visok kvalitet, a na državi bi bilo da obezbijedi komfor i bezbjednost za 30-ak gostujućih igrača , članova stručnog štaba i uprave", zaključio je Kovačević.

Portal Analitika