Politika

Jelić: Dešavanja u SDP-u ne ugrožavaju koaliciju

Raskol u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) ne utiče na legitimitet Vlade i neće dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora, smatra funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić.
Jelić: Dešavanja u SDP-u ne ugrožavaju koaliciju
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da ministri Ivan Brajović i Vujica Lazović, koji su napustili SDP, dužnosti u resorima obavljaju odgovorno, navodeći da oni imaju legitimitet jer su na izborima zaslužili svoje mandate.

„Smatram da Vlada radi u punom kapacitetu, kvalitetno i odgovorno. O tome svjedoči i napredak u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), naročito u onom dijelu za koji je zadužena Vlada u pregovaračkom procesu“, kazao je Jelić agenciji Mina.

On je ukazao na činjenicu da Vlada, uključujući i ministarstva Brajovića i Lazovića, ispunja sve programske ciljeve za ovu godinu.

„Premijer je taj koji ocjenjuje rad Vlade i svojih ministara i on je taj koji bira svoj tim. Smatram da najnovija dešavanja ne mogu uticati na rad Vlade, imajući u vidu da se sve programske aktivnosti ispunjavaju i u onim ministarstvima koja vode kolege iz SDP-a“, objasnio je Jelić.

On, kako je naglasio, smatra da Vlada radi u punom kapacitetu i legitimitetu.

Jelić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će ministri vratiti mandat partiji koju su napustili, objasnio da su ministri te mandate zaslužili na izborima.

„Imaju legitimitet koji su dobili od naroda na prethodnim izborima. Takođe, imaju legitimitet jer su dosadašnjim radom ispunili sve svoje obaveze, a da li je njihov rad kvalitetan ocjenjuje premijer. Koliko imam informacije, oni su do sada ispunili sve svoje obaveze i očekivanja i u narednom periodu, do kraja mandata, treba ispuniti i ostale programske aktivnosti vezane za rad Vlade u ovoj i narednoj godini“, kazao je on.

Na pitanje da li se raskol u SDP-u može odraziti na vladajuću koaliciju i da li može dovesti do ranijeg održavanja parlamentarnih izbora, Jelić je kazao da se situacija u SDP-u neće odraziti na koaliciju.

„Ova dešavanje neće ugroziti koalicioni savez, koalicija ima različite poglede na određena ekonomska pitanja, ali to ne znači da koalicija ne funkcioniše. Naprotiv, ona funkcioniše u punom kapacitetu“, poručio je Jelić.

Dvije partije, kako je podsjetio, povezuju važna pitanja, kao što su NATO i EU integracije.

„Na tom polju smo potpuno saglasni kao koalicioni partneri i nastavljamo do tog cilja“, kazao je Jelić.

On, kako je kazao, smatra da neće doći do prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Naravno, smatram da neće doći do prijevremenih parlamentarnih izbora, imajući u vidu ciljeve koji su postavljeni pred koaliciju i koji su odgovorni prema svojim biračima i glasačima koji su nas birali na prethodnim izborima“, kazao je Jelić.

Ukoliko, kako je rekao, dođe do prijevremenih parlamentarsnih izbora, DPS je potpuno spreman.

On, kako je dodao, očekuje da će izbori biti redovni i da će koalicija do kraja svog mandata raditi u punom kapacitetu.

Jelić nije htio da komentariše dešavanja u SDP-u, navodeći da se DPS ne miješa u interna dešavanja u drugim partijama.

„DPS se, naravno, ne miješa u unutarstranačka dešavanja drugih partija, kao što su to bile u prethodnom periodu dešavanja u Demokratskom frontu, Pozitivnoj. To je njihova stvar i partije treba unutar sebe da rješavaju ta pitanja“, kazao je Jelić.

Izvor: Mina

Portal Analitika